GÜNDEM

İstanbul Havalimanı'nda kırmızı alarm! Maymun çiçeği vakası var mı?

İstanbul Havalimanı'nda, Dünya Sağlık Örgütü'nün MPOX virüsü için küresel acil durum ilanının ardından Afrika uçuşlarına yönelik sıkı önlemler alındı. Henüz bir vakaya rastlanmadı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) küresel acil durum ilan etmesinin ardından, İstanbul Havalimanı’nda Afrika uçuşlarına yönelik önlemler artırıldı. Başhekim Dr. Aykut Yener Kavak, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve diğer 10 Afrika ülkesinden gelen uçuşların yakından takip edildiğini belirtti. Şu ana kadar havalimanında herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığını ifade eden Dr. Kavak, "Vaka şüphesi durumunda hızlı bir şekilde müdahale edeceğiz," dedi.

Afrika Uçuşlarına Sıkı Takip

M çiçeği virüsünün Orta Afrika’da yayılmasıyla birlikte İstanbul Havalimanı, başta Demokratik Kongo Cumhuriyeti olmak üzere toplam 11 Afrika ülkesinden gelen yolcuları mercek altına aldı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, havalimanı personelini ve hava yolu şirketlerini alınacak önlemler konusunda bilgilendirdi. Bu ülkelerden gelen yolcular, uçaktan iner inmez kontrole tabi tutuluyor ve herhangi bir vaka şüphesi durumunda izole ediliyor.

"Henüz MPOX Vakası Yok"

İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Kavak, "Şu ana kadar havalimanımızda herhangi bir MPOX vakasına rastlamadık," dedi. Havalimanında iki karantina odasının hazır durumda olduğunu belirten Kavak, "Virüs belirtileri gösteren bir yolcu olursa, hemen izole edilip gerekli sağlık kurumlarına sevk edilecek" ifadelerini kullandı.