İstanbul'da ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları ve kentsel dönüşüm süreci, birçok insanı ev taşımaya zorladı. Ancak bu süreç, yüksek maliyetlerle dikkat çekiyor. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul’da ortalama bir 3+1 daireye taşınmanın maliyeti, depozito, ilk kira, emlakçı komisyonu, nakliye ve tadilat giderleri gibi kalemlerle 150 bin TL’yi geçiyor.

Kalem Kalem Giderler:

  • Yeni Kira: İstanbul’da metrekare başına kira bedeli ortalama 233,3 TL olarak hesaplanıyor. Bu hesaba göre, 3+1 bir ev için ortalama kira bedeli 25 bin TL. Taşınma sırasında bu ilk kira peşin olarak ödeniyor.

  • Depozito: Ev sahiplerinin yasalar gereği kiracılardan en çok 3 kira bedeli kadar depozito talep etme hakkı var. Genelde 1 veya 2 kira bedeli depozito isteniyor. 2 kira bedeli depozito talep edilmesi halinde, 50 bin TL gibi bir ödeme gerekiyor.

  • Emlakçı Komisyonu: Emlakçılar, kiralama hizmeti için bir kira bedeli + KDV alıyor. 25 bin TL kira için ödenecek emlakçı komisyonu 30 bin TL’yi buluyor.

    Alışverişte yeni dönem başlıyor: Bunu yapmayan müşteriye 5 bin TL ceza kesilecek Alışverişte yeni dönem başlıyor: Bunu yapmayan müşteriye 5 bin TL ceza kesilecek
  • Nakliye: Evin büyüklüğüne ve taşınma mesafesine göre değişen nakliye maliyetleri, 3+1 bir evi yakın ilçeler arasında taşımak için ortalama 25 bin TL olarak hesaplanıyor. Mesafe uzadıkça bu rakam 30 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

  • Boya-Tadilat: Sıfır bir eve taşınmak zor olduğundan, 2. el bir eve taşınıldığında boya ve ufak tadilatlar için 20-30 bin TL arasında harcama yapılması gerekebilir. Daha kapsamlı tadilatlar bu rakamları daha da artırabilir.

Depo Kirası: Eşyalarını muhafaza etmek zorunda olanlar için depo kiraları da önemli bir kalem. Aylık ortalama 5-6 bin TL civarında olan depo kiraları, eşya yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor.

Taşınma Hareketliliği Arttı

Gayrimenkul bilgi şirketi REIDIN ve Enakliyat’ın hazırladığı rapora göre, İstanbul’da taşınma hareketliliği 2024’ün 2. çeyreğinde önceki çeyreğe göre %27.54, geçen yılın aynı dönemine göre ise %17.74 arttı. Bu durum, taşınma maliyetlerinin giderek daha fazla bütçe gerektirdiğini ortaya koyuyor.

Editör: Sinan Saygı