İsrail’in 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan’a yönelik saldırıları sonucunda, ülkeyi terk ederek Suriye'ye sığınan kişi sayısının 430 bini geçtiği açıklandı. Lübnan Bakanlar Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlanan bir raporda, İsrail saldırılarının yol açtığı ağır hasar ve kitlesel göç hareketleri hakkında çarpıcı veriler paylaşıldı.

Rapora göre, İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 229'a, yaralı sayısı ise 10 bin 380'e ulaştı. Lübnan genelinde yaşanan yıkım, insanların ülke içinde yerinden edilmesine neden olurken, bu kişilerin barınabilmesi için 1032 geçici merkez açıldı. Ancak, bu merkezlerin 837'sinin dolduğu ve 39 bin 300 aileden oluşan 187 bin kişinin İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen merkezlere yerleştirildiği belirtildi.

23 Eylül-11 Ekim tarihleri arasında 317 bin 457 Suriyeli ve 115 bin 44 Lübnanlı olmak üzere toplamda 430 binin üzerinde insan Lübnan'dan Suriye’ye göç etti. Raporda, İsrail saldırılarının etkisiyle ülkede artan güvensizlik ve temel yaşam ihtiyaçlarının karşılanamaması sebebiyle insanların komşu ülkelere göç etmeye devam ettiği vurgulandı.

Lübnan'daki mevcut insani kriz, bölge halkının güvenliği ve refahını tehdit ederken, göç hareketliliği ve altyapının zarar görmesi gibi etkiler de bölgeyi derinden sarsıyor.

İsrail Ordusu, tahliye çağrısında bulundu! İsrail Ordusu, tahliye çağrısında bulundu!

Editör: Nehir Durdağı