Asgari ücret toplantısı öncesi bakan düşündükleri rakamı duyurdu Asgari ücret toplantısı öncesi bakan düşündükleri rakamı duyurdu

Mali müşavirler, Bodrum Vergi Dairesi önünde gerçekleştirdikleri eylemde, enflasyon muhasebesi düzenlemesi ve vergi sistemiyle ilgili yaşadıkları sorunları dile getirdi. Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyeleri, dijitalleşme sürecinin alt yapı eksiklikleri nedeniyle kaosa yol açtığını ve enflasyon muhasebesinin adaletsiz vergi yükleri doğurduğunu belirtti.

Enflasyon Muhasebesine Tepki

Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu üyesi Kazım Öztürk, yaptığı basın açıklamasında, enflasyon muhasebesi kararı alınırken adaletin gözetilmediğini ve farklı işletmelere farklı yükümlülükler getirildiğini ifade etti. Öztürk, "Özkaynağı güçlü olan firmalar vergi avantajı sağlarken, finansal olarak zor durumda olan firmalar ek vergi yükü altına giriyor. Bu durum, ekonomik zorluklar yaşayan firmaları daha da zorlayacaktır" dedi.

Dijitalleşmenin Kaosu

Öztürk, vergi sistemindeki dijital dönüşümün internet altyapısının yetersizliği nedeniyle kaos yarattığını vurguladı. "Türkiye, bizim üzerimizden dijitalleşiyor, ancak alt yapı yetersiz. Bilgisayar başında sabahlıyoruz, veri almak ve göndermek eziyet haline geldi," diyerek dijitalleşmenin plansız ve hızlı bir şekilde hayata geçirilmesinin yarattığı sorunlara dikkat çekti.

Vergi Mevzuatının Karmaşıklığı

Son yıllarda vergi mevzuatının iyice anlaşılmaz hale geldiğini belirten Öztürk, mevzuat dilinin karmaşıklığının hem mali müşavirler hem de iş dünyası için büyük bir sorun oluşturduğunu söyledi. "Mevzuatın dili anlaşılır olmalı, bu olursa vergi sistemindeki sorunlar da azalır," diyen Öztürk, vergi düzenlemelerinin sadeleştirilmesini talep etti.

3568 Sayılı Kanun'un Yeniden Düzenlenmesi Talebi

Öztürk, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun 35 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Yeminli Mali Müşavirler'in vesayetine karşı olduklarını belirten Öztürk, TÜRMOB'da eşit temsiliyet talep etti ve sorunların çözümü için doğrudan harekete geçeceklerini belirtti.

İş Dünyasından da Tepki Var

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da enflasyon muhasebesi düzenlemesine tepki gösterdi. Bahçıvan, bu düzenlemenin reel sektör ve sanayici açısından haksız bir vergi yükü oluşturacağını belirterek, yaz aylarının ortasında bu tür bir düzenlemenin sağlıklı bir şekilde uygulanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Bahçıvan, sanayicilerin zorlu ekonomik koşulları göz önünde bulundurularak, bu düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Enflasyon Muhasebesi Nedir?

Enflasyon muhasebesi, enflasyonun işletmelerin mali tabloları üzerindeki etkilerini dikkate alarak, bu tabloların gerçek durumu yansıtabilmesi için yapılan bir düzeltme işlemidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na göre, bu düzenleme, paranın satın alma gücündeki değişimlerden kaynaklanan sapmaları ortadan kaldırmayı ve mali raporların gerçekçi bir şekilde sunulmasını sağlamayı amaçlıyor. Ancak, uygulamanın pratikteki yansımaları, iş dünyasında çeşitli endişelere neden olmuş durumda.

"Satılmayan Malın Vergisi Ödenecek" İddiası

Enflasyon muhasebesi düzenlemesi ile ilgili en büyük tartışma, işletmelerin ellerinde bulunan ancak satılmayan stokların değerlenmesi üzerinden vergi ödemek zorunda kalabilecekleri iddiası. Bu durum, özellikle enflasyon nedeniyle stoklarının değeri artmış olan işletmelerin, bu artış üzerinden vergi ödemesi gerektiği anlamına gelebilir. İş dünyası temsilcileri ve mali müşavirler, bu tür bir düzenlemenin "haksız vergi" doğuracağını savunuyorlar çünkü işletmeler, henüz satmadıkları mallar üzerinden bir gelir elde etmedikleri halde vergi yükümlülüğü altına girebilirler.