Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na göre Marmara Denizi - Gemlik Körfezi'nde 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.AFAD depremin derinliğini 8.98 kilometre olarak ölçtü. Saat 10.42'de meydana gelen deprem Bursa, İstanbul ve çevre illerden hissedildi.

Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Bursa Mudanya olarak açıkladı. Rasathane depremin büyüklüğünü 4.9 olarak tespit etti.

Aynı yerde saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

Bakanlık, valilik ve belediyeden açıklamalar

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, deprem sonrası yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi Gemlik açıklarında 5,1 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" ifadesinde bulundu.

İstanbul Valisi Davut Gül de, "Deprem ilimizde de hissedildi. Çok şükür şimdilik bize ulaşan bir ihbar yok. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun, Rabbim milletimizi her türlü kaza beladan muhafaza etsin…" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, "İstanbul'da da hissedilen Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm illerimize geçmiş olsun. İstanbul'da şu ana kadar bize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değil, takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Uzman isimlerden ilk açıklama

Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ''10,42'de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya - Kumyaka'da 5,4 km odak derinliğinden M5,1'lik deprem oluşturdu. Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4'dür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir'' ifadesinde bulundu.

''İstanbul ile ilişkisizdir."

Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul dahil birçok ilde de hissedilen depremle ilgili ilk değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "10,42'de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya - Kumyaka'da 5,4 km odak derinliğinden M5,1'lik deprem oluşturdu. Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4'dür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir" dedi.

Bursa'nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi. Öte yandan aynı yerde saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

Milyonlarca İstanbulluyu tedirgin eden depremle ilgili sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan şu ifadelerde bulundu;"10,42'de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya - Kumyaka'da 5,4 km odak derinliğinden M5,1'lik deprem oluşturdu. Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4'dür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir."

'Deprem dirençli hale getirilmelidir'

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, korkutan depremin ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.Görür, şunları aktardı;

"Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir.  Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun"

Editör: Nehir Durdağı