8 yaşındaki Narin Güran’ın kaybolduktan 19 gün sonra cansız bulunmasıyla ilgili soruşturmada, tutuklu amca Salim Güran’ın silinen WhatsApp mesajlarının geri getirilmesi için Meta’dan talepte bulunulmuştu. Meta, mesajların hiçbir şart altında kopyalanmadığını ve erişilemediğini açıkladı.

Meta: “Silinen Mesajlara Erişmemiz Mümkün Değil”

Meta İletişim Direktörü Joshua Breckman, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “WhatsApp bireylerin kişisel konuşmalarının bir kopyasını yedeklemiyor. Bu nedenle sahip olmadığımız bir şeyi sağlamamız mümkün değil,” ifadelerini kullandı. Meta, WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliği nedeniyle mesajlara erişimlerinin olmadığını ve dünyanın herhangi bir yerindeki soruşturmalar kapsamında mesajların içeriğini paylaşamayacaklarını belirtti.

Narin Güran Soruşturması Derinleşiyor

Zekeriya Yapıcıoğlu, Özgür Özel'e 72 saat süre verdi Zekeriya Yapıcıoğlu, Özgür Özel'e 72 saat süre verdi

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan Narin Güran’ın cinayetiyle ilgili soruşturma derinleşiyor. Narin’in tutuklu amcası Salim Güran’ın yanı sıra 22 kişi gözaltında tutuluyor. Soruşturma kapsamında amcanın WhatsApp yazışmalarının çözümlenmesi halinde Narin’in kimin ve nasıl öldürüldüğüne dair önemli bilgiler elde edilebileceği belirtiliyor.

Savcılık, Narin’in Ablasının Ölüm Dosyasını da Açtı

Soruşturmayı yürüten savcılar, daha önce yaşamını yitiren engelli abla Tülin Güran’ın ölümüne ilişkin dosyayı da açtı. Diyarbakır Çocuk Hastanesi’ne yazı gönderilerek, Tülin Güran’ın ölümüyle ilgili tüm bilgi, belge ve dosyalar talep edildi.

Meta: “Mesajlar Yedeklenmemişse Geri Getirilemez”

Meta’nın açıklamasına göre, WhatsApp mesajları yedeklenmediği takdirde geri getirilemez. Şirket, mesajların Meta sunucularında saklanmadığını ve yedeklenmiş mesajların da Google Drive veya iCloud’da bulunduğunu belirtti. Uçtan uca şifreleme özelliği devre dışı bırakılmadığı sürece, Google ve Apple’ın da bu mesajları okumasının mümkün olmadığını ifade etti.

Editör: Nehir Durdağı