Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ortak operasyonuyla, Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne düzenlenen saldırının planlayıcılarından ve eylemde kullanılan silahı temin eden DEAŞ’lı terörist Viskhan Soltamatıov İstanbul’da yakalandı.

Son dakika! Narin Güran'ın ölüm nedeni kesinleşti! Son dakika! Narin Güran'ın ölüm nedeni kesinleşti!

MİT ve Emniyet’in Ortak Operasyonu

MİT’in yürüttüğü istihbarat çalışmaları sonucunda, Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne saldırı düzenleyen failler, DEAŞ’ın Horasan Vilayeti (ISKP) unsurları ve bağlantılı olduğu misafirhaneler tespit edilmişti. Bu bilgiler doğrultusunda saldırının planlayıcılarından biri olan Viskhan Soltamatıov’un Türkiye’de faaliyet gösterdiği belirlendi. Soltamatıov’un ISKP’ye bağlı olarak hareket ettiği ve Türkiye’deki kilise saldırısının yanı sıra DEAŞ’ın adam kazanma, finans ve lojistik faaliyetlerinde de yer aldığı öğrenildi.

DEAŞ’ın Türkiye’deki Eylem Planları Engellendi

Terörist Viskhan Soltamatıov’un ifadesinde, Santa Maria İtalyan Kilisesi saldırısının planlamaları ve DEAŞ’ın finansal ve lojistik destek süreçlerine ilişkin önemli detaylar ortaya çıktı. MİT’in yürüttüğü başarılı operasyonlar sayesinde Aralık 2023’te DEAŞ’ın Türkiye’deki sinagog ve kiliselere, ayrıca Irak Büyükelçiliği’ne yönelik planladığı eylemler de engellenmişti. Operasyonlar sonucunda çok sayıda şahıs yakalanmış, örgüte ait dijital materyaller ele geçirilmiş ve Türkiye’ye yönelik tehditler bertaraf edilmişti.

Editör: İrem Nur Kaya