Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, TGRT Haber'de katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulundu.

TGRT Ankara Temsilcisi Fatih Atik'in sorularını yanıtlayan Destici'nin açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

"Büyük Birlik Partisi olarak 2019 yerel seçimleriyle kıyasladığımızda ilimiz yoktu, bu seçimde Sivas'ı aldık. Büyükşehir olmasa da büyükşehrin üstünde bir şehir. Yaklaşık şehir nüfusu 650 bin olsa da aslında 4-5 milyon nüfusu olan bir ili aldık. Geçtiğimiz yerel seçimde 5 ilçe kazanmıştık, bu seçimde nerdeyse 3 katına çıkardık. Belde sayımızı da artırdık.

Cumhur İttifakı olarak özellikle büyükşehirlerde ve Anadolu'daki bazı illerde beklediğimiz başarıyı yakalayamadık. 3 büyükşehir zaten muhalefetin elindeydi ama Bursa, Balıkesir gibi büyükşehirleri kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık.

Bir rüzgar esti, bu rüzgarın önünde Afyon, Kütahya, Denizli, Amasya, Adıyaman gibi şehirler de duramadı ve CHP'nin yönetimine geçti. Milletimizin tercihine saygılıyız. Benden olmayana hizmet yok anlayışıyla hareket etmezler inşallah.

Bu tek bir sebeple izah edilemez ama birinci sebebin ekonomi olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Hem hayat pahalılığı hem de bazı kesimlere hakkı olup da verilmeyen maaş düzenlemeleri. Mesela emekliler. Haklı olarak 'ekonomi bozuksa memurlar niye benim 3 katımı alıyor' diye soruyorlar. Taşeronlar bile 40 bin lira maaş alıyor, en düşük kamu işçisi 30 bin TL alıyor ama emekliler 10 bin TL alıyor.

Emekli maaşlarının acilen düzeltilmesi lazım temmuz ayında. Emeklilere seyyanen 5 bin TL verilerek bu işi düzeltme yolunda önemli bir adım atılmalı. Yatırımların bazıları bekleyebilir. 30 yıl daha havalimanı açılmasa da olur, yeni stat, yeni belediye binası yapılmasa da olur. Bu yatırımları durdurmak lazım, milleti rahatlatmak lazım.

Enflasyonun yüksek seyrettiği ülkemizde asgari ücret yılda bir kez tespit edilirse alın teriyle evine ekmek götüren asgari ücretlilere haksızlık olur. Temmuz ayında bütün emeklilere, memurlara enflasyon oranında zam yapacaksınız ama asgari ücretli alamayacak. Bu doğru değil.

EYT ile birlikte erken yaşta milyonlarca insan emekli oldu ve bunların büyük kısmı çalışmaya devam ediyor. Biz diyoruz ki devlet bunlara bir davet yapsın, bugün emekli maaşına ihtiyacı olmayanlar 10 yıl maaş almasın desin, ama 10 yıl sonra bu maaşı zamlı alın.

Toplumun belli kesimi lükse şatafat içinde yaşarken diğer tarafta bir kesim 10 bin TL ile yaşamaya çalışırsa burada bir problem vardır. Bu da sandığa yansır. Sandık bugün hükümete, iktidara müthiş bir uyarı vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız tecrübeli bir lider, bunu mutlaka düzeltmeye yönelik adımlar atacaktır. Tabii ne kadar başarılı olunacağı önümüzdeki dönemde belli olacak. Her ne kadar Cumhur İttifakı olsak da bu AK Parti'nin kendi meselesidir. Ama yüz yüze geldiğimizde düşüncelerimizi açık şekilde kendisiyle paylaşacağız. Gelir dağılımında müthiş bir adaletsizlik var, makas gittikçe açılıyor. Halkın yüzde 90'ı 3 bin-3 bin 500 dolarlık bir milli gelirle yaşıyor. Bunun düzeltilmesi gerekiyor.

Kamuda tasarrufun henüz istenilen seviyeye gelemediğini çok açık şekilde görmekteyiz. Kemer sıkılacaksa önce kamudan başlanmalı. 2-3 maaşlar sonlandırılmalı, kamudaki yüksek araç kiralarıyla ilgili yeni düzenlemeler getirilmeli, kamudaki israf bitirilmeli.

CHP erken seçim talebinde bulunmaz çünkü aldığı yüzde 37 oy kendi oyu değil sadece. Son genel seçimlerde CHP yüzde 27 aldı, İYİ Parti yüzde 10 aldı, DEM Parti yüzde 8 aldı, TİP yüzde 2 aldı. Toplam 20. Şimdi bu partiler ne aldı? İYİ Parti 4 diyelim, DEM de 4 diyelim, TİP hiç almadı. 8 puan almışlar. Aradaki 12 puan CHP'ye gitmiş. CHP'nin yerel seçimde aldığı yüzde 37'den 12'yi çıkarın yüzde 25 yapar. Yani CHP bunu biliyor. Aynı şey bizim ittifakımız için de geçerli. AK Parti'nin oyu yüzde 35 değil. MHP ve Büyük Birlik Partisi'ni çıkardığınızda AK Parti'nin oyu yüzde 30'larda. Yani aslında AK Parti yine birinci parti. O yüzden CHP erken seçim isteyemez.

Ben 4 yıl sürmez diye düşünüyorum. 3 yıl sonrasında yani normal zamanından 1 yıl önce, 2027 yılında yapılacağını düşünüyorum. Anayasa değişse de değişmese de 4 yıl sürmez. Sayın cumhurbaşkanımızın tekrar aday olabilmesi için Meclis'in bir yıl önceden erken seçim kararı alması lazım. Bunu da göz önünde tutmak lazım.

Yerel seçimden sonra oluşan siyasi atmosfer olumlu gidiyor. PKK'nın siyasi partisinin yaptıkları hariç. Diğer alanlarda bir uzlaşı var. Sayın Özgür Özel'in makama saygı göstereceğiz açıklaması, bayramda tebrikleşmeleri, Erdoğan'ın kendisini kabul edeceğini söylemesi. Bu tavır siyaseti yumuşattı. Erken seçim gündemleri de yok."