Meteoroloji il il sağlık yardı: Gök gürültülü sağanak yağış geliyor Meteoroloji il il sağlık yardı: Gök gürültülü sağanak yağış geliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Habertürk'e konuşan Görür, şehirde her üç konuttan ikisinin yıkılabileceğini ve en az 16 milyon insanın yüzde 20'sinin ciddi risk altında olduğunu belirtti. Görür, "İstanbul depreme yeterince hazırlanmıyor," dedi ve ekledi: "Var olan hazırlıklar da halka sunulmuyor, bu konuda görünür bir çaba yok."

Görür, halkın depreme karşı bilinçlendirilmesi için 24 saat yayın yapılması gerektiğini vurguladı. Anaokulundan liseye kadar gençlere deprem eğitimi verilmesi gerektiğini ifade eden Görür, "Türkiye'yi depreme hazırlayacak bir bakanlık kurulmalı ve bu konuda sürekli bütçe ayrılmalı," dedi. Ayrıca, İstanbul'un deprem açısından yüksek risk taşıdığını ve hazırlıkların acilen hızlandırılması gerektiğini belirtti.

İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Himmet Karaman da olası İstanbul depremine dair önemli açıklamalarda bulundu. Karaman, Marmara'da bulunan fay hatlarının yakın zamanda kırılabileceğini, ancak bu konuda net bir tarih vermenin mümkün olmadığını söyledi. Depreme hazırlık konusunda vatandaşlara da önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Karaman, evlerdeki tehlikeli eşyaların sabitlenmesi ve afet çantalarının hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Editör: İrem Nur Kaya