Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konut sektöründe başlatılan ve kısa süre içinde otomotivde de uygulanacak olan "doğrulanmış ilan" düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu düzenleme ile yetki belgesi olmayan galericilerin ilan girişinin engelleneceğini belirten Bolat, yalnızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin ilan verebileceğini vurguladı.

Doğrulanmış İlan Sistemi ile Sahte İlanların Önüne Geçilecek

Doğal gaz ve elektrik faturalarında yeni dönem! Doğal gaz ve elektrik faturalarında yeni dönem!

15 Eylül’de emlak ticaretinde uygulamaya alınacak olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), kısa süre sonra otomotiv sektörüne de entegre edilecek. Bakan Bolat, bu sistemle birlikte ilan veren kişilerin ilan konusu taşıtın sahibi veya yakın akrabası olup olmadığının doğrulanacağını belirtti. Eğer ilan bir galerici aracılığıyla verilecekse, galericinin yetki belgesine sahip olması gerekecek.

Yetki Belgesiz Galericilere Cezalar Kesildi

Bakan Bolat, bugüne kadar otomotiv sektöründe yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. Yeni düzenleme ile gerçeğe aykırı veya yanıltıcı ilanların önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade eden Bolat, otomotiv sektöründe denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

Makroekonomik Tedbirler ve Denetimler Sıkılaştırıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "6 ay 6 bin kilometre" düzenlemesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira para cezası uygulandığını ve ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen fiyatın üzerinde satılmasının yasaklandığını hatırlattı. Bu düzenlemeye aykırı davrananlara bugüne kadar yaklaşık 90 milyon lira ceza kesildi.

Stokçuluk Yapan Bayilere Cezalar

Bolat, yetkili bayilerin stokçuluk yaparak tüketicinin sıfır araçlara ulaşmasını zorlaştırmalarının yasaklandığını ve bu faaliyetlerde bulunan bayilere yaklaşık 294 milyon lira ceza verildiğini belirtti. Ayrıca, bu bayilerin ikinci el taşıt ticareti yetki belgeleri iptal edilerek 1 yıl boyunca ikinci el taşıt ticareti yapmaları engellendi.

Denetimler Devam Edecek

Otomotiv sektöründeki fiyat manipülasyonlarını engellemek ve piyasadaki normalleşmeyi sağlamak amacıyla denetimlerin artarak devam edeceğini belirten Bolat, gerekirse ek tedbirlerin de ivedilikle uygulamaya alınacağını sözlerine ekledi.

Editör: Sinan Saygı