GEÇEN ay Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümünde bendenizin danışmanlığında ve Zeynep Sarıkaya İlhan tarafından bitirilen “Lise matematik derslerinde oyunla öğrenmenin tutuma ve akademik başarıya etkisi” başlıklı yüksek lisans tezi önemli sonuçları ortaya koyuyor.
Matematik dersi öğrenciler, öğretmenler, veliler ve sistemin tüm diğer paydaşları tarafından en önemsenen ders olmuştur. Her kademedeki matematik ders başarısı, ulusal ve uluslararası sınavlardaki matematik ortalamaları, bir üst öğrenime geçmede kullanılan sınavlarda matematiğin önemli bir yeri olması, bu dersi her daim gündemde tutmaktadır. Maalesef istenen başarı bir türlü yakalanmıyor, matematik dersine karşı önyargılar ve zorluklar katlanarak devam ediyor. Esasında tüm bu olumsuzluklar birer sonuç, bu sonuçlara yol açan sebepleri değiştirdiğimizde görebileceğimiz farklılıklar ise uzaklarda değil. Yapılan araştırmalar, matematik başarısını etkileyen faktörler arasında öğrencilerin derse yönelik tutumlarının, dersi iyi dinlemelerinin, öğretmen yeterliliklerinin ve kullanılan yöntem ve tekniklerin çok etkili olduğunu söylemektedir.
Öğrenmede başarı! Oyunla öğrenmenin başarı etkisi konusunda hem nicel hem de nitel araştırma yapan ve bunu yüksek lisans teziyle ortaya koyan matematik öğretmeni ve tezine danışmanlık yaptığım Zeynep Sarıkaya İlhan, sadece okulöncesi, ilkokul, ortaokulu için oyunla öğrenmenin başarıya etkisi olmadığını lisede de oyunla öğrenenin başarıyı büyük oranda etkilediğini ortaya koydu. Sarıkaya: “Öğrenci liseye kadar getirdiği tüm olumlu ve olumsuz tutumlarıyla yeni ve geleceğini etkileyecek uzun süreli bir maceranın başındadır. Matematik öğretimi bir gömlek düğmesi gibi birinci düğme yanlış iliklendiğinde sonuna kadar aynı yanlışlıkla gidecek bir sistematiğe sahip değildir. Öğrenci eğitim hayatının herhangi bir yerinde karşılaştığı iyi örneklerle tutumlarını değiştirebilmektedir. Öğrenci başarısı üzerine etki eden faktörlerle ilgili bu kadar çalışma yapılmış olmasının sebebi de budur. Bu ihtiyaçtan hareketle, yüksek lisans tez çalışmamızda oyunla matematik öğretiminin lise öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumlarındaki ve akademik başarılarındaki etkisi incelenmiştir.”
Teknolojinin faydası!
Eğitim felsefesinde ve öğretme yaklaşımlarında yaşanan gelişmelerle değişen ve gelişen dünyada matematik öğretiminin nasıl gerçekleşeceği ve yeni yaklaşımların matematik öğretimine nasıl uyarlanacağı sorularına ilkokul ve ortaokulda az sayıda da olsa yenilikçi ve eğlenceli etkinliklerle cevap verilmektedir. Teknoloji ve eğlenceli etkinliklerle her alanda vakit geçiren öğrenciden, 40 dakika boyunca bir sırada oturması ve tahtadakilerle ilgilenmesini istemek günümüzde pek gerçekçi olmamaktadır. Günümüz dünyasında yükselen bir trend olan oyun temelli öğretim kuramsal pek çok teoriye ev sahipliği yapmaktadır. Ölçülü ve faydalı oyunlar oynamak kaydıyla çok oyun oynayan çocuk sağlıklı çocuktur diyebiliriz.
Bir lisenin tutum ve akademik başarı yönünden birbirine denk iki 9. sınıfı örneklem olarak alınmıştır. Sınıflardan biri deney grubu olarak seçilmiş ve 10 hafta boyunca ilk iki ünite olan Mantık ve Kümeler öğretmen tarafından geliştirilmiş oyunlarla zenginleştirilerek işlenmiştir. Sınıflardan ikincisi ise kontrol grubu olarak seçilmiş ve dersler öğretmen merkezli, geleneksel öğretim yöntemleriyle anlatılmıştır. Lise seviyesinde de olsa ders ortamına oyun katarak, geleneksel çizgiden çıkarak, sınıftaki en pasif öğrencinin bile ilgisinin çekildiği zamanlar yaşanmıştır. 10 haftalık uygulamanın sonunda yapılan testler doğrultusunda, oyunlarla ders işlenen sınıf öğrencilerinin matematik sınavında daha yüksek notlar aldıkları ve matematiğe yönelik korkularının, olumsuz tutumlarının azaldığı, olumlu tutumlarının arttığı görülmüştür. Yapılan araştırmaların çoğu hangi ders ya da kademe olursa olsun, öğrencilerin aktif şekilde, oyunlarla, eğlenceli etkinliklerle geçirilen zamanları daha anlamlı kıldığını göstermektedir. Hatta somut ve basit materyallerle kurulan düzenekler öğrenciler üzerinde bilgisayar oyunlarından daha etkili olmaktadır.