Özel vakıf üniversiteleri, YÖK’ün enflasyon oranında zam yapılması tavsiyesine artık uymuyor. 2024 yılı Ağustos ayında, yıllık enflasyonun yüzde 60 civarında seyrettiği bir ortamda, özel üniversiteler yüzde 95 ile 150 arasında değişen oranlarda fahiş zamlar yaparak velileri zor durumda bırakıyor. Bu yüksek fiyat artışları, birçok velinin maddi imkanlarını aşıyor ve borçlanmaya itiyor.

İlk kayıt için makul fiyatlar sunan özel üniversiteler, devam eden yıllarda fahiş zamlarla velileri şoke ediyor. YÖK mevzuatına göre, enflasyon oranında artış yapılması belirtilmişken, üniversiteler bu kuralı göz ardı ederek yüksek zamlar yapmaya başladılar. Enflasyon oranının iki katına varan bu zamlar, velilerin tepkisini çekiyor ve devletin müdahale etmesi gerektiği yönünde talepler artıyor. Eğitim ücretleri 500 bin ile 2 milyon lira arasında değişen özel üniversitelerin, enflasyon oranını ikiye katlayan zam miktarları, velileri kayıt yenilemeye mecbur bırakıyor. Bazı veliler, bu yüksek zamları CİMER ve mahkemeye taşımaya başladı.

KPSS lisans sınavı sonuçları belli oldu KPSS lisans sınavı sonuçları belli oldu

Veliler, özel üniversitelerin adeta tekel gibi hareket ettiğini belirterek, devletin YÖK aracılığıyla bu aşırı fiyat artışlarını engellemesi gerektiğini savunuyorlar. Orta gelirli aileler, yüzde 50 burslu olarak çocuklarını vakıf üniversitelerine kaydettirseler bile, bu zamlarla çocuklarını okutamaz hale geliyor. Ayrıca, kredi kartıyla yapılan 3 ila 9 taksitli ödeme kolaylıklarının bu yıl kalkması da ailelerin mali yükünü daha da artırdı.

Fahiş Zamlara Karşı Denetim Talepleri

Veliler, özel üniversitelerin fiyat tarifelerinin devletin hiçbir birimi tarafından kontrol edilmediğini belirterek, YÖK’ün sadece tavsiye niteliğinde olan enflasyon oranında artış kararı almasının fahiş zamlara engel olamadığını ifade ediyorlar. Devletin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte aşırı zam yapan özel üniversiteleri denetleyerek bu duruma müdahale etmesi gerektiğini savunan veliler, fahiş zamların eğitim sistemini olumsuz etkilediğini dile getiriyorlar.

Editör: Sinan Saygı