Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) 9. zirvesi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Afrika ülkelerinin liderlerinin katılımıyla başladı. Açılışta konuşan Şi Cinping, forumun 2000 yılından bu yana Çin-Afrika ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu ve iki taraf arasındaki işbirliğinin milyarlarca insanın hayatına somut kazanımlar getirdiğini belirtti.

Şi, Çin-Afrika ilişkilerinin tarihin en iyi döneminde olduğunu vurgulayarak, bu ilişkileri "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltmeyi önerdi. Çin lideri, modernleşmenin tüm ülkelerin hakkı olduğunu, Çin ve Afrika'nın bu süreci birlikte yürüterek küresel modernleşme dalgasına katkı sağlayacağını söyledi.

10 Maddelik Ortak Eylem Planı

Şi Cinping, Afrika'nın modernleşmesi için sanayi, ticaret, altyapı, sağlık, tarım ve dijital teknoloji gibi alanlarda 10 maddelik "ortak eylem" planı sundu. Ayrıca, Çin'in 33 Afrika ülkesiyle gümrük tarifelerini sıfırlayarak Afrika’ya pazarını açacağını belirtti.

Şanghay’da Bebinca Tayfunu alarmı: 9 Bin kişi tahliye edildi! Şanghay’da Bebinca Tayfunu alarmı: 9 Bin kişi tahliye edildi!

50,6 Milyar Dolarlık Finansman

Çin, Afrika'ya yönelik projeler için önümüzdeki 3 yılda 50,6 milyar dolar finansman sağlayacak. Bu kapsamda, Afrika'da mesleki eğitim merkezleri, altyapı projeleri, sağlık yatırımları ve temiz enerji projeleri gerçekleştirilecek.

Afrika ülkelerinin liderleri ise Çin'in desteğini, kıtanın ekonomik büyümesi ve kalkınması için kritik olarak değerlendirdi.

Editör: Sinan Saygı