GENEL

Prof. Dr. Ahmet Ercan deprem olmayacak illeri açıkladı

Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu kez deprem riski düşük yerleri açıkladı.

Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu kez deprem riski düşük olan illeri açıkladı.

Ercan, CGTN Türk'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- Depremleri felakete çeviren olayı depremlerin iyi yönetilememesi, ülkenin iyi yönetilememesi ve ekonomik sıkıntılardır.

- Kuzey Marmara fayının yaklaşık 2.000 senelik bir deprem geçmişi bulunuyor. Buna dinamik sistem analizi yaptığım zaman, Kuzey Marmara’daki beklenen depremin 2045 yılında önce olmayacağı ortaya çıkıyor. Tam ne zaman olur, onu bilmiyoruz fakat 2045 yılından önce olmaz. Ne zaman olmayacağını söylüyorum ama 2075-2150’ye kadar gecikme olasılığı var.

- Ülkemizde büyük yıkıcı depremin yaşanmayacağı yerler; Karadeniz kıyıları, yani bir yandan Kırklareli'ni tutun, ardından Tekirdağ'ın kuzeyi, İstanbul'un kuzeyi, mesela Beykoz, Sarıyer, Kilyos, bunun dışında Kocaeli'nin kuzeyi, Karasu, Zonguldak'ın kuzeyi, Sinop, Kastamonu, Bartın, Samsun, Giresun, Rize, Ordu, Trabzon, Artvin. Buralarda deprem olmaz.

- Güneye gittiğimiz zaman ise Mardin, Kilis, Urfa dolayları, Midyat, Siirt. Bunun dışında büyük depremlerin beklenmediği yerler Yozgat'ın alt kısımları, Sivas'ın güney kısımları, Nevşehir, Ankara, Antalya, Konya, Mersin, Edirne, Kırklareli, Iğdır. 

- Ege Bölgesi'nde deprem beklenmeyen bir yer yok. Tamamı deprem bölgesi.