KPMG Türkiye M&A ve 212 ekiplerinin hazırladığı "Türkiye Startup Yatırımları" raporuna göre, 2024 yılının 2. çeyreğinde Türkiye’deki startup yatırımları, küresel trende paralel olarak artış gösterdi. Türkiye'de toplam işlem hacmi 558,8 milyon dolara yükselirken, bu rakam 2023'ün aynı dönemine göre yaklaşık dört kat artış anlamına geliyor. Ancak işlem adedi 77’den 58’e geriledi.

Küresel Yatırımlarda Artış ve Türkiye’deki Durum

Küresel startup yatırımları, 2024 yılının 2. çeyreğinde 94,3 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde Türkiye’de de yatırım işlemleri hacim bazında arttı ve 558,8 milyon dolar olarak kaydedildi. Yine de işlem adedi önceki yılın aynı dönemine göre düştü. Özellikle 10 milyon dolar üzerinde gerçekleşen işlem sayısı 7’ye çıktı. Getir’in 250 milyon dolarlık geç aşama yatırımı, Spyke Games, Midas ve Sipay gibi şirketlerin aldığı büyük yatırımlar öne çıkan işlemler arasında yer aldı.

Türkiye'nin mobilya devi iflas ediyor Türkiye'nin mobilya devi iflas ediyor

Yabancı Yatırımcıların Rolü

Rapora göre, 2024'ün 2. çeyreğinde yabancı yatırımcıların liderlik ettiği yatırımlar, 361 milyon dolarlık işlem hacmiyle toplam hacmin %65'ini oluşturdu. Ancak, bu yatırımlar sadece 5 işlemle sınırlı kaldı. Yabancı yatırımcılar, fintech ve yapay zekâ gibi teknoloji odaklı sektörlere olan ilgilerini sürdürdüler.

Öne Çıkan Sektörler ve İşlemler

2024'ün 2. çeyreğinde fintech, yapay zekâ ve SaaS (hizmet olarak yazılım) en fazla işlem adedinin gerçekleştiği dikeyler oldu. Getir'in 256,8 milyon dolarlık işlem hacmiyle teslimat ve lojistik sektörü de öne çıktı. Oyun sektörü, Spyke Games’in aldığı 50 milyon dolarlık yatırım gibi büyük işlemlerle dikkat çekmeye devam etti.

Geleceğe Dair Beklentiler

KPMG Türkiye M&A Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Özge İlhan Acar, Türkiye'nin gri listeden çıkması ve ekonomi alanında izlenen istikrarlı politikalar sayesinde yatırımcıların ilgisinin artacağını ve önümüzdeki çeyreklerde hem işlem hacmi hem de işlem adedinde artış beklediklerini belirtti. 212 Kurucu Ortağı Ali Karabey ise Türkiye’nin teknoloji odaklı girişimler için küresel bir cazibe merkezi haline geldiğini vurguladı.