SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'ndan Batı Nil Virüsü açıklaması: 6 kişide tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü'ne karşı sivrisinek sokmalarından korunmanın önemini vurguladı ve hastalığın görüldüğü bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü enfeksiyonu ile ilgili önemli bir uyarı yayımladı. Türkiye'de 2010'dan itibaren görülen bu virüse karşı, hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişilerin dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Virüsten korunmanın en etkili yolu, sivrisinek sokmalarından korunmak olarak belirtildi.

Bakanlıktan Önemli Uyarılar

Sağlık Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Batı Nil Virüsü'nün özellikle tropik ve ılıman iklimlerde yaygın olduğunu ve hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat edenlerin bakanlığın seyahat talimatlarına uyması gerektiğini belirtti. Virüsün bulaştığı kişilerin %80'inde herhangi bir belirti görülmezken, hastaların yaklaşık %20'sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma ve ciltte döküntü gibi semptomlar görülebileceği ifade edildi.

Hastalıktan Korunma ve Tedbirler

Bakanlık, Batı Nil Virüsü'nden korunmak için sivrisinek sokmalarına karşı alınması gereken önlemleri vurguladı. Bu önlemler arasında uzun kollu giysiler giymek, sineklik kullanmak, sinek kovucular uygulamak ve durgun su birikintilerinden uzak durmak yer alıyor. Seyahat eden vatandaşların, Batı Nil Virüsü'nün yaygın olduğu bölgeleri seyahat sağlığı merkezlerinden veya 444 77 34 numaralı seyahat sağlığı hattından öğrenebilecekleri de belirtildi.

Batı Nil Virüsü ve Belirtileri

Batı Nil Virüsü, tropik ve ılıman iklimlerde bulunan bir virüs olup, ilk olarak 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil Bölgesinde tespit edilmiştir. Sivrisinekler aracılığıyla memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilen bu hastalık, 2-8 gün süren bir kuluçka döneminin ardından yüksek ateş, bulantı ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda ise yarı-koma durumuna neden olabilecek ciddi komplikasyonlar gelişebilir.