İstanbul’un saklı tarihini keşfe çıkaran ve yapay zeka destekli görsellerle zenginleştirilen “Saklı İstanbulbelgeselinin ikinci sezonu, görkemli bir gala gecesiyle tanıtıldı. Tarihçi Cem Akoğul’un hazırlayıp sunduğu belgesel, İstanbul’un gizli kalmış tarihi ve kültürel miraslarını izleyicilere sunmayı amaçlıyor. İlk sezonda büyük ilgi gören yapım, bu sezon da izleyicilere İstanbul’un daha önce keşfedilmemiş dehlizlerini ve yapılarının tarihsel katmanlarını tanıtmayı hedefliyor.

Belgeselin 2. sezonunda İstanbul’un Anadolu yakasına da yer verildiğini belirten Akoğul, bu sezonun 8 bölümden oluştuğunu ve Kız Kulesi, Haydarpaşa, Yoros Kalesi gibi önemli yapıların da anlatılacağını söyledi. Galada yaptığı konuşmada, Ayasofya Camii’ni işledikleri ilk bölüm hakkında da bilgi veren Akoğul, Ayasofya’nın ziyaretçilerin göremediği kısımlarına girdiklerini ve yapının tarihsel, mimari zenginliğini farklı bir bakış açısıyla ele aldıklarını dile getirdi. Ayrıca yapay zeka teknolojisi kullanarak, tarihi yapıları eski hallerine en yakın şekilde yeniden modellediklerini belirtti.

Kartepe'de kültür sanat kış sezonu başladı Kartepe'de kültür sanat kış sezonu başladı

Yeni sezonda İstanbul’un tarihini daha da derinlemesine keşfetmek için yapılan çalışmalar arasında Haydarpaşa kazıları ve Sultanahmet Meydanı'ndaki yeni buluntular öne çıkıyor. Akoğul, özellikle Anemas Zindanları gibi normalde halka kapalı olan yerleri göstererek, İstanbul’un tarih katmanlarını farklı açılardan tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti.

Gecede konuşan belgesel danışmanlarından Olcay Aydemir de projenin büyük emekle hazırlandığını ve seyircilerin belgeselde görecekleri yapıların çoğunun ilk kez keşfedildiğini söyledi. Programın ardından izleyiciler, belgeselin ilk bölümünü izlemek üzere salona geçti.

Kaynak: iha