Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye'ye düzenlediği resmi ziyaret ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 yıl aradan sonra ağırlanması, Arap basınında büyük ilgi gördü. Mısır'daki El-Cumhuriyye gazetesi, bu ziyareti "Mısır ile Türkiye arasında yeni bir aşamanın başlangıcı" olarak değerlendirirken, el-Yevm es-Sabi gazetesi de "Mısır-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem" başlığıyla manşetine taşıdı.

Arap basını, Sisi'nin Ankara ziyaretini "tarihi", "yeni bir aşamanın başlangıcı" ve "işbirliğinin derinleşmesi" gibi ifadelerle okurlarına aktardı. El-Ehram gazetesi, "Mısır ve Türkiye krizlerle mücadelede birlik içinde" ve "Stratejik İşbirliği Konseyi; İki ülke ilişkilerinde niteliksel bir gelişim" başlıklarıyla ziyareti öne çıkardı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait resmi haber ajansları da, Sisi'nin Ankara ziyaretini "son dakika" olarak duyurdu. Suudi Arabistan'ın SPA ajansı, "Türkiye Cumhurbaşkanı Mısırlı mevkidaşı ile görüşüyor" başlığını kullanırken, BAE'nin WAM ajansı, ziyareti Sisi'nin "Türkiye'ye ziyaretim iki ülke ilişkilerinde yeni bir aşamayı başlatıyor" sözleriyle servis etti.
Eş-Şarkul Avsat gazetesi, Sisi'nin ziyaretini "Mısır ve Türkiye yeni bir dostluk aşamasını kurma yolunda" başlığıyla duyururken, "Ziyaret, iki ülke arasında iş birliğini güçlendirmek ve bölgesel konularda istişareleri derinleştirmek için yeni bir dostluk aşamasının kapısını aralıyor" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Narin ve Sıla bebek açıklaması! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Narin ve Sıla bebek açıklaması!

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ile yapılan bir röportaja da yer veren gazete, "Sisi'nin Ankara ziyareti tüm sektörleri kapsayan anlaşmalara dönüşecek" başlığını kullandı. Kuveyt'in Alrai gazetesi, "Sisi - Erdoğan zirvesi; Stratejik açılım" başlığını kullanırken, el-Enba gazetesi "Mısır Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye tarihi ziyaret", El-Ceride gazetesi ise "Sisi ile Erdoğan arasında uzlaşı; Gazze'den Somaliye" manşetleriyle gelişmeyi okurlarına aktardı.

BAE merkezli el-Halic gazetesi de, Sisi'nin ziyaretini "Sisi ile Erdoğan, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dönemi başlatıyor" başlığıyla manşetine taşıdı. Katar merkezli Al Jazeera ve Suudi Arabistan'ın Al Arabiya televizyonları ise ziyareti "tarihi" ve "eşsiz" olarak nitelendirdi.

Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine 4 Eylül'de Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunmuştu. Bu ziyaret, Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden canlanması ve bölgesel işbirliğinin derinleşmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


 

Editör: Nehir Durdağı