Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından düzenleme kapsamında, kredi erken ödeme ücretlerine ilişkin önemli değişiklikler yapıldı ve karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

TCMB'nin Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğe göre, Merkez TCMB bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin Tebliğ'de değişiklik yaptı. Tebliğ ile ilgili bankalara gönderilen uygulama talimatın göre, ticari kredilerin erken kapatılması durumunda azami erken ödeme ücretleri şu şekilde belirlendi;

Emeklilere ve öğrencilere yüzde 50 indirim yapılacak Emeklilere ve öğrencilere yüzde 50 indirim yapılacak

"Azami erken ödeme ücretleri, sabit faizli TL kredilerde kredinin yıllık bileşik faiz oranının yüzde 5'i ile ay bazında kalan ağırlıklı ortalama vadenin yüzde 0,20'sinin toplanması ile hesaplanacak.Sabit faizli döviz cinsi kredilerde yüzde 2'lik sabit oran ile ay bazında kalan ağırlıklı ortalama vadenin yüzde 0,15'inin toplanması ile hesaplanacak. Değişken faizli (TL ve YP) kredilerde ise sabit yüzde 2 olarak uygulanacak."

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, kredi erken ödeme ücretlerine ilişkin önemli değişiklikler getirildi ve karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yeni düzenleme, 1 Temmuz'dan itibaren kullandırılan kredilerin erken kapatılmasında geçerli olacak.

Editör: Nehir Durdağı