EKONOMİ

Temmuzda elektrikte rekor! Türkiye üretim ve tüketimde zirve yaptı

Temmuz ayında Türkiye, elektrik üretim ve tüketiminde rekor kırdı. Yerli kaynaklardan sağlanan enerjiyle elektrik talebi karşılandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, temmuz ayında Türkiye'nin elektrik üretim ve tüketiminde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşıldığını açıkladı. Bayraktar, "Elektrik üretimi 34,6 milyar kilovatsaat (kWh), tüketimi ise 34,5 milyar kWh olarak kaydedildi. Bu rekor, yılın en sıcak günlerinde elektrik talebinin yüzde 57'sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasıyla sağlandı" dedi.

Bakan Bayraktar, temmuz sonu itibarıyla Türkiye'nin elektrik kurulu gücünün 112 bin 999 megavatsaat (MWh) seviyesine ulaştığını belirtti. Özellikle güneş enerjisi kurulu gücünün, toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 15,6'ya ulaşarak rekor kırdığını vurguladı. Yerli kaynaklara dayalı elektrik üretimi ise 19,9 milyar kWh ile zirve yaptı.

Bakan Bayraktar, temmuz ayının son 53 yılın en sıcak temmuz ayı olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, bu durumun iklimlendirme sistemlerinin yoğun kullanımına ve dolayısıyla elektrik tüketimi ile üretiminde rekor artışa yol açtığını ifade etti. Bayraktar, enerji verimliliğinin önemine dikkat çekerek, "Enerji tüketimini, üretim ve hizmet kalitesini olumsuz etkilemeden azaltmak mümkün" dedi.