Aydın’ın Efeler ilçesinde yer alan ve tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Tralleis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İlk kez 1996 yılında kazılara başlanan antik kentte, bu yıl itibarıyla çalışmalar 28’inci yılına girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında sürdürülen kazılar, Aralık ayının sonuna kadar sürecek. Bölgede keşfedilen tiyatro ve stadyumun yan yana bulunması, bu alanın antik dönemde nadir görülen bir mimari özelliğe sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez, yapılan incelemelerde tiyatronun kapasitesinin 5 ila 10 bin kişi olduğunu ve duvarlarının oldukça iyi korunduğunu belirtti.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tralleis Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez, bu yıl kazı başkanı olarak göreve atandığını ve Temmuz ayında çalışmalara başladıklarını söyledi. “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Geleceğe Miras projesi kapsamında, hamam ve gymnasium kompleksinin kuzeyinde yer alan Sütunlu Cadde’de çalışmalara başladık. Şu an ise Anadolu’nun en büyük gymnasium kompleksini anlamaya yönelik detaylı araştırmalar yürütüyoruz. Bu kazılar yıl sonuna kadar sürecek” diye konuştu.

Tralleis’teki keşif çalışmalarının büyük bir dikkatle sürdürüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Çekilmez, 1888 yılında Alman Orient Komitesi tarafından tiyatroda ilk kazıların yapıldığını ve gelecek yıllarda bu alanda daha yoğun çalışmalar planladıklarını belirtti. “Tralleis Antik Kenti’nde 2024 yılı içerisinde bir keşif gerçekleştirdik. Tiyatronun kapasitesini 5 ila 10 bin kişi olarak tahmin ediyoruz. Antik çağda nadir rastlanan bir özellik olan tiyatro ve stadyumun yan yana bulunması, bu alanı daha da özel kılıyor. Gelecek projelerle bu bölgede kapsamlı kazılar yapmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Contemporary İstanbul’un 19. Edisyonu Kapılarını Sanatseverlere Açtı! Contemporary İstanbul’un 19. Edisyonu Kapılarını Sanatseverlere Açtı!

Tralleis Antik Kenti’nde 12 ay süreli kazı iznine sahip olduklarını belirten Çekilmez, 100 kişilik bir ekiple yoğun bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti. “2024 Haziran ayında çevre düzenleme projemizi tamamladık. Şimdi, antik kentin 2025 yılında ziyarete açılması için çalışıyoruz. Bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Aydın Valiliği’nin destekleri çok değerli” dedi.

Kaynak: iha