Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 30 Eylül 2024 itibarıyla Lübnan limanlarında ve bu limanların açıklarında seyreden Türk bayraklı gemiler için Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISPS) seviyesinin en yüksek derece olan 3'e çıkarıldığını duyurdu. Bakan Uraloğlu'nun bu açıklaması, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze operasyonunun ardından Lübnan'a yönelik kara harekâtı nedeniyle bölgedeki tansiyonun arttığı bir dönemde geldi.

Hakan Fidan, Nasrallah'ı öldüren İsrail'in kirli planını açıkladı Hakan Fidan, Nasrallah'ı öldüren İsrail'in kirli planını açıkladı

Güvenlik Önlemleri En Üst Seviyede 

 Uraloğlu, güvenlik seviyesinin artırılmasının, Türk bayraklı gemilerin olası güvenlik tehditlerine karşı daha hazırlıklı olmasını amaçladığını belirtti. Bu kapsamda, gemi mürettebatı yetkili makamların tüm talimatlarına uymak zorunda olacak. Bakan, gemi güvenlik planları dahilinde liman tesisleri ile iş birliği içinde güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde uygulanacağını vurguladı.

Sınırlı Alanlar ve Malzeme Teslimi Kısıtlanabilecek

 Bakan Uraloğlu, gemi kaptanlarının sınırlandırılmış alanlarla ilgili güvenlik tedbirlerini artırma yetkisine sahip olduğunu, gerekirse gemide erişimin tamamen yasaklanabileceği ek sınırlı alanların belirlenebileceğini ifade etti. Ayrıca, güvenlik seviyesi 3 kapsamında gemideki yükleme ve tahliye işlemlerinin geçici olarak durdurulabileceği, malzemelerin gemiye alınmasının sınırlandırılabileceği ya da tamamen reddedilebileceği de belirtildi.

Tek Giriş Noktası Uygulaması ve Aramalar

 Uraloğlu, gemiye erişimde tek ve kontrollü bir giriş noktası belirlenebileceğini, yalnızca yetkili kişilerle sınırlı giriş izinlerinin verileceğini açıkladı. Gemiye giriş çıkışların durdurulması, geminin güvenli bölgelere taşınması ve tüm geminin aranmak üzere hazırlanması gibi ek önlemler de uygulanabilecek.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı