2020 yılında dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi, çok sayıda farklı sektörden büyük firmaların iflas etmesine neden oldu. Pandemi sonrasında değişen ekonomi politikaları ile birçok ülkede faizler artırılırken, ucuz finansmana erişmekte güçlük yaşayan firmalar, ulaşamadıkları kredilerin ardından tek tek mali darboğaza girdi.
Ekonomik olarak çöküntü yaşayan şirketlerin arasında, LPG başta olmak üzere Türkiye'nin akaryakıt piyasalarında önemli bir pay üstlenen Yeniyurt Petrol Terminal A.Ş. de yer aldı. 2021 yılında başlayan konkordato sürecinin ardından bankalar ve faktoring şirketleri ile davalık olan şirket, 11 Ekim 2024 tarihi itibarıyla resmen iflas etti. 2021 yılında 600 milyon liralık borç ile başlayan konkordato süreci, aradan geçen sürede şirketin mali tablosunu düzeltememesine ve borçların katlanarak artmasına neden oldu. Yasal faiz oranlarıyla birlikte 1 milyar TL'yi aşan borcun ardından İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin iflasına karar verdi.
Mal kaçırma iddiaları
Söz konusu şirket, 2021 yılında yaşadığı ekonomiz krizi aşmak amacıyla uluslararası petrol piyasasının önemli aktörlerinden Bayegan Grubu'yla anlaşmaya varmış, taraflar Hatay'da bulunan tesisin satışı için 47.5 milyon dolar karşılığında el sıkışmıştı. Ancak şirketten alacaklı olan bankalar ve faktoring şirketleri, Yeniyurt Petrol Terminal A.Ş.'den kullandırdıkları kredi karşılığında paralarını alamadıklarını belirterek davacı olmuş, söz konusu satış için 'mal kaçırma' iddiası ortaya atılmıştı.
Tarafların iddialarının ardından davaya atanan üç kişilik bilirkişi heyetinin raporunda, tesisin değeri 15 milyon 249 bin 414 dolar olarak belirtilmiş ve 'tasarruf işlemi' kararı iptal edilerek, satışın önündeki engeller kaldırılmıştı.