Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2002 yılından bu yana Türkiye'ye iade edilen tarihi eser sayısının 12 bin 139'a ulaştığını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürel mirasına önemli katkılar sağlayan çeşitli eser iade çalışmaları gerçekleştirildi.

 İngiltere, İtalya ve ABD'den 19 kıymetli eser yurda getirilerek,Türkiye'nin tarihi ve kültürel değerleri ülkeye kazandırıldı.

Mustafa Dede'nin Kur'an-ı Kerim'i 

2017'de İngiltere'de satışa çıkarılan ve Mustafa Dede tarafından istinsah edilen Kur'an-ı Kerim, yasa dışı yollarla ülkeden kaçırıldığı tespit edilerek Türkiye'ye geri getirildi. Sultan II. Abdülhamit’in koleksiyonunda yer alan  eser, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde muhafaza altına alındı.

Boubon Antik Kenti Kökenli Bronz İmparator Heykeli

Meriç Erkan Atatürk sorusuna yanıtıyla tepki çekti! Meriç Erkan Atatürk sorusuna yanıtıyla tepki çekti!

New York'ta Christie's Müzayede Evi tarafından 2011'de satışa çıkarıldı. Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarıldığı ABD ve Türkiye tarafından sürdürülen araştırma neticesinde  belirlendi.Eseri elinde bulunduran kişiyle irtibata geçilerek deliller sunuldu.

Heykelin kökeninden bu yolla haberdar olan koleksiyoncu, eserin Türkiye Cumhuriyeti devletinin malı olduğunu kabul etti. Türkiye'ye iade edilen heykel, 2 Şubat 2024'te Antalya Müzesi'nde kamuoyuna tanıtıldı.

Milet Kökenli Kore Torsosu

Christie's Müzayede Evi'nin 2021 tarihli müzayedesinde satışa sunuldu. Mermer Kore Torsosu, uzman incelemeleri sonucunda Türkiye kökenli olduğu belirlenerek iade edildi. Eser, 26 Ocak 2024'te Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde muhafaza altına alındı.

Floransa Savcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamınca, Türkiye'ye ait olduğu belirlenen 11 pişmiş toprak eser de bilimsel raporlar ve hukuki süreçler tamamlanarak 24 Ocak 2024'te Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğince teslim alındı.

Editör: Nehir Durdağı