Mevsim geçişlerindeki sıcaklık dalgalanmaları ve olumsuz hava koşulları cildi olumsuz etkiliyor. Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Işıl Turan, retinoik asidin kış aylarında cilt bakımında büyük önem taşıdığını belirtti. Bu maddenin ince kırışıklıklar, lekeler ve sivilcelerle mücadelede etkili olduğunu vurgulayan Dr. Turan, kış mevsiminin, retinoik asidin cildin üst katmanını hafifçe soyup alt katmanda sağlıklı kollajen üretimini teşvik ettiğini söyledi. Ayrıca, kış aylarında nem oranının azalmasıyla ellerde egzama, yüzde hassasiyet ve ciltte matlaşma gibi sorunların görüldüğünü ifade etti. Bu yüzden hyaluronik asidin cilt bakımında önemli bir rol oynadığını belirtti. Dr. Turan, temiz cilde hyaluronik asit serum veya krem uygulanmasının cilt sağlığı için kritik olduğunu söyledi.

Kalp krizi riskini artıran ölümcül hata Kalp krizi riskini artıran ölümcül hata

Ellerde kuruma ve çatlama belirtileri gösteren kişilere seslenen Dr. Turan, bu durumun genellikle nemlendirici kullanılmadığını gösterdiğini ve kortizon gerektirecek aşamaya gelmeden önce bakım yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle cica içerikli nemlendiricilerin mevsim geçişlerinde faydalı olduğunu belirtti. Ayrıca kış aylarında glikolik veya salisilik asitlerle yapılan profesyonel cilt bakımlarının, ölü derileri temizleyerek cildin tazelenmesine katkı sağladığını belirtti.

Epilasyon için en uygun dönemin kış mevsimi olduğunu ifade eden Dr. Turan, güneşlenme ve solaryumun epilasyon etkinliğini azalttığını ve yan etki riskini artırdığını vurguladı. Bu nedenle, kış aylarının epilasyon için daha güvenli olduğunu söyledi. Lekelerden şikayetçi olanlar için ise kış aylarının leke tedavisi için ideal olduğunu belirten Dr. Turan, güneşli havalarda bu tedavilerin alevlenme riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini ekledi.

Editör: Emine Koç