SAĞLIK

Uzmanlar uyardı: Kontrolsüz antibiyotik kullanımına dikkat!

Sonbaharın gelmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonları hastalarında artış gözlemlendiğini belirten Uzm. Dr. İlhan Yıldırım, yanlış antibiyotik kullanımının yaygın bir sorun olduğunu vurguladı.

Sonbaharla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini belirten Uzm. Dr. İlhan Yıldırım, kontrolsüz antibiyotik kullanımının yaygın bir sorun olduğunu vurguladı. Dr. Yıldırım, hastaların genellikle viral enfeksiyonlar için gereksiz yere antibiyotiğe yöneldiğini, bu durumun tedavi sürecini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Antibiyotiklerin yanlış kullanımının bağışıklık sistemini zayıflattığını ve viral enfeksiyonların daha agresif hale gelmesine yol açtığını belirten Yıldırım, bronşit vakalarının da bu nedenle arttığını kaydetti.

Doğru zamanda ve doğru şekilde antibiyotik kullanmanın önemine değinen Dr. Yıldırım, antibiyotik kullanılırken probiyotiklerle desteklenmesini önerdi. Ayrıca, antibiyotik tedavi süresinin hastanın durumuna bağlı olarak en az 5 gün olması gerektiğini söyledi. Son olarak, kapalı alanlarda maske takmanın önemine dikkat çeken Yıldırım, özellikle risk gruplarından (yaşlılar, hamileler, emzirenler, kanser hastaları ve bebekler) uzak durulması gerektiğini belirtti.