EKONOMİ

Yeni düzenleme: Kredi kartlarından savunma sanayi fonu ücreti!

AK Parti'den savunma sanayiine destek amaçlı yeni düzenleme. Kredi kartı sahipleri ve sıfır araç alıcıları katkı payı ödeyecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, savunma sanayiini desteklemek amacıyla hazırlanan yeni düzenlemeyle bazı ekonomik faaliyetlerden katkı payı alınacağını açıkladı. Güler’in açıklamalarına göre, sıfır araç tescillerinde 3.000 TL, kredi kartı limitleri 100.000 TL ve üzerinde olan kart sahiplerinden yıllık 750 TL katkı payı alınacak. Bu katkılar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na (SSDF) aktarılacak.

Vergi Usul Kanunu’nda Önemli Değişiklikler

Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılan değişiklikler uyarınca, “yapılmakta olan yatırımlar” kaleminde enflasyon düzeltmesine tabi tutulan tutarlar özel bir fon hesabında izlenecek. Yatırımın tamamlanmasından itibaren dört hesap dönemi boyunca eşit taksitlerle dönem kazancına dahil edilecek. Ayrıca, enflasyon düzeltmesine ilişkin kar veya zarar farkları, 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde belirli mükellefler için vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacak.

Katılım Payı Uygulamasının Detayları

Yeni düzenleme uyarınca, kredi kartı hamillerinin her bir kartı için yıllık 750 TL katkı payı ödemesi gerekecek. Noterlerde yapılan taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan 750 TL, diğer işlemlerde işlem başına 375 TL katkı payı alınacak. Ayrıca, tapu ve kadastro işlemlerinden kaynaklanan katkı payları vergi dairelerine işlem öncesinde ödenecek. Ödeme yapılmadan işlem gerçekleştirilmeyecek ve sorumluluk pay ödemekten kaçınan kişilerin yanında işlemi gerçekleştiren memurlara da yüklenecek.

Kapsam ve Yürürlük Tarihleri

Bu düzenlemeler kapsamında, vergilendirme sürecine ilişkin alınan katkı payları damga vergisiyle birlikte tahakkuk edecek ve takip eden ay SSDF'ye aktarılacak. Kredi kartı katkı payları her yıl Ocak ayında tahsil edilip kart ekstresinde gösterilecek. Noterlerdeki katkı payları ise işlem esnasında tahsil edilecek. Katkı payı ödemeleri, Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a uygun olarak tahsil edilecek.Katkı payına ilişkin bu düzenlemeler, 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek.

Samsun’da Yeni OSB Kurulmasına İzin Veriliyor

Kıyı Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Samsun’da yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için gerekli imar düzenlemelerinin önü açılıyor. Bu yeni düzenlemeyle Samsun, yeni sanayi yatırımlarına ev sahipliği yapacak.

ÖTV Değişiklikleri

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda da bazı değişiklikler yapılmış durumda. Artık, matrahı 5.000 TL ve üzeri olan kol ve cep saatleri ile insansız hava taşıtları (dron) ve yalnızca eğlence amaçlı tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklar için %20 oranında ÖTV uygulanacak.