İstanbul'da akılalmaz bir olay yaşandı. Kadıköy Moda'da bir ev boşaltılırken bulunan robdöşambr, mirasçılar tarafından önemli bir eser olabilir düşüncesiyle antikacıya verildi.

Eserin teslim edildiği antikacı, robdöşambrın önemini fark ederek ünlü modacı Cemil İpekçi ile akademisyenlerin görüşüne başvurdu. Eser daha sonra koleksiyoner Şadiye Ulusoy tarafından analiz edilmek üzere enstitüye teslim edildi. 

İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Taşınabilir Kültür Varlıkları Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı'na getirilen robdöşambrın madde tayini ve iplik analizleri, Prof. Dr. Hülya Tezcan danışmanlığında Doç. Dr. Meral Özumay tarafından yapıldı. 

Çalışmaları 6 ay devam eden eserde kullanılan malzeme ve boyar maddenin sentetik olduğu tespit edildi. Sonuçlar, eser sahibi Şadiye Ulusoy'a sunuldu. 

Laboratuvar ekibinden konservatör Elif Sıla Mollaalioğlu robdöşambr sürecinin en önemli kısmının belgeleme aşaması olduğunu belirterek, "Biz bu aşamaları fotoğraflama, visual (görsel) analizler ve daha sonrasında mikroskobik analizler, hepsini birlikte değerlendirerek eseri bir sonraki aşamaya getirdik. 6 ay gibi bir süreç içerisinde eserin tamamlanmasını sağladık" dedi. 

Boyama Laboratuvarı yürütücüsü Benan Bayram da sürece dair şu bilgileri verdi: 

"Bu eserde gerekli analiz yapıldıktan sonra doğal boyama üzerine çalışmalarımızı ve denemelerimizi yaptık. Denemeler neticesinde esere en uygun renk tonunu, yine doğal boyar maddelerle, kök boyayla neticeye ulaştık. İpek kumaş ve ipek iplik olmak üzere boyamalarımızı tamamladık. Daha sonra da arkadaşlarımız bu kumaş ve iplikle restorasyonu tamamladı." 

"Doğal boyamadan gelen kumaşlar, ilk önce Ödemiş ipeği yerleştirip puntolama tekniğiyle dikildi'' diyen Olgunlaşma Enstitüsünde restorasyon bölümünde çalışan Kübra Kılınç sözlerine şöyle devam etti:

''Ondan sonra Lyon ipeğinin üzerine kaplanarak tekrardan eserimiz puntolama tekniğiyle dikilerek sağlamlaştırıldı. Eser Abdülhamid'e özel, yurt dışında dikilmiş. Ona özel dikildiği ve kullanıldığı söyleniyor."

Dünyaca ünlü yazar Türkiye'ye geliyor! Prömiyere katılacak Dünyaca ünlü yazar Türkiye'ye geliyor! Prömiyere katılacak

Editör: İrem Nur Kaya