UZUN veya kısa. Nereden bakıldığına bağlı. Başbaşa geçen 55 dakikadan söz ediyorum. 
Hatırlanacağı gibi daha önceki seçim görüşmesinde liderler 45 dakikada hedeflerini belirlemişti. Arada 10 dakikalık fark var. Tartışmalı durumlar mı var, yoksa detaylar mı konuşuldu?
Baş başa geçen görüşme nedeniyle içerik hakkında bir tahminde bulunmak zor. Ama artık ok yaydan çıktı. Buradan dönüş olmaz gibi geliyor. Zaten dönüş olursa iki taraf da büyük zarar görür.
 
Geneldeki uyum ve ittifak yerele yansıyacak mı? 23 Ekim'de yapılan grup toplantısında sayın Devlet Bahçeli kırmızı çizgisini çekmiş ve rotasını belirlemişti. Elbette tabanda da sorunlar vardı. Bazı kanun tekliflerinin gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili de sıkıntılara tanık olmuştuk. 
 
Erken emeklilik gibi, şartlı ceza indirimi gibi...
Görüldü ki geneldeki ittifakın yerele yansımaması AK Parti için bazı riskleri göğüslemek gerektirecekti. Günlerdir yazdığımız gibi dün beklenen görüşme yapıldı. Bana sorarsanız 55 dakika uzun ve önemli bir zaman. Merakla beklenen açıklama ise yapılmadı.
Gayet normal. Eğer hemen açıklama yapılsaydı bu iki liderin ortak görüşü olarak değerlendirilirdi. Formalite de olsa parti disiplini yüksek olan AK Parti ve MHP liderleri görüşmenin içeriği hakkında divan kurulu üyelerine bilgi verecek. Siyasi prosedür de bunu gerektiriyor.
 
Nitekim sayın Bahçeli görüşmeden hemen sonra MHP Genel Merkezi'ne giderek divanı topladı. 
Bu satırları yazarken ben de AK Parti Genel Merkezi'nin önündeyim. Bütün yollar tutulduğuna ve trafik kesildiğine göre anlaşılıyor ki AK Parti Genel Merkezi'nde de sayın Erdoğan kurmaylarına bilgi aktaracak.
Çıkacak sonuç büyük bir ihtimalle bugün kamuoyuna açıklanacak. 
 
Sayın Numan Kurtulmuş'un dünkü açıklamasına göre AK Parti Ankara, İstanbul ve İzmir adaylarını belirledi. Resmi açıklama cumartesi günü yapılacak. Bu da gösteriyor ki iki liderin görüşmesinden çıkacak sonuc ile birlikte beklenen finale girecek.
İki parti arasındaki protokol, öne sürülen şartlar, bekleyen yasa tasarıları, her iki tarafın önerileri elbette baş başa yapılan görüşmeyle sınırlı. Bütçe görüşmelerinden sonra genel kurula gelecek yasa tasarılarıyla anlaşmanın detayları da kendiliğinden ortaya çıkmış olacaktır.
 
Aynı şekilde MHP de bir çok il ve ilçe adaylarını açıklamasına rağmen stratejik iller konusunda sessiz kaldı. Beklemede kaldı demek belki daha doğru. 
 
MİLLET İTTİFAKI
 
Karşı cephede ise her şey daha olumlu, ılımlı ve pürüzsüz yürüyor. İyi Parti'den Koray Aydın ile CHP'den Bülent Tezcan genel başkanlar adına yaptıkları görüşmeden pozitif ayrıldılar. Ne bir sorun var, ne de bir pürüz. Bu iki halkaya önümüzdeki günlerde Saadet Partisi'nin katılımıyla daha da açıklık gelecektir. 
Şu da bir gerçek ki Cumhur İttifakı da Millet İttifakı da karşılıklı olarak birbirlerinin adaylarının açıklanmasını bekleyerek hamle yapacak. 
Kim daha erken davranırsa öbür taraf farklı taşları öne sürebilir. 
Tekrar belirtelim ki atılan ilk adımların arkasının gelmesi son derece de normal bir gelişme olacak.