ABD ile Türkiye arasında uzun süredir krize yol açan F-35 savaş uçağı satışıyla ilgili yeni bir teklif gündemde. Yunan medyasında yer alan haberlere göre, Washington, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini İncirlik Üssü'nde ABD kontrolündeki bir bölgeye taşıması karşılığında, Türkiye'yi yeniden F-35 programına dahil etmeyi önerdi.

F-35 İçin S-400'ler Devre Dışı Bırakılacak mı?

Yunan Kathimerini Gazetesi'nin haberine göre, ABD'li yetkililer Türkiye'nin S-400'leri tamamen devreden çıkarmasını değil, “yumuşak” bir şekilde devre dışı bırakmasını talep ediyor. Bu kapsamda, Rus yapımı savunma sistemlerinin Türkiye'nin güneyinde bulunan ve ABD'nin kontrolündeki İncirlik Üssü'ne taşınması gündemde. Böylece Türkiye, S-400'lerden vazgeçmiş olmayacak ve Rusya ile olan anlaşmasını ihlal etmeyecek.

Sudan'da kolera salgını: 370 kişi yaşamını yitirdi Sudan'da kolera salgını: 370 kişi yaşamını yitirdi

ABD ve NATO'nun Endişeleri

ABD ve NATO, S-400 sistemlerinin NATO savunma ve radar sistemlerine entegre edilemeyeceğini ve bu durumun ittifak içinde ciddi bir güvenlik açığı yaratacağını savunuyor. Özellikle, S-400'lerin F-35 savaş uçaklarıyla aynı bölgede bulunmasının, F-35'lerin gizli teknolojilerinin Rusya tarafından ele geçirilme riski taşıdığı belirtiliyor.

2019'daki Karar ve Sonrası

Türkiye'nin S-400 satın alması, ABD ile Türkiye arasında ciddi bir gerilime yol açmış ve 17 Temmuz 2019'da Türkiye, F-35 programından çıkarılmıştı. ABD, S-400'lerin varlığını gerekçe göstererek, Türkiye'nin projedeki rolünü askıya almıştı. Şimdi ise ABD'nin sunduğu bu yeni teklif, ilişkileri yeniden canlandırabilir.

Türkiye Ne Yapacak?

Ankara'nın bu teklife nasıl yanıt vereceği ise merak konusu. S-400'lerin İncirlik Üssü'ne taşınması, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini düzeltme çabası olarak görülebilir. Ancak bu hamlenin, Rusya ile olan stratejik iş birliği ve savunma anlaşmalarını nasıl etkileyeceği konusunda da soru işaretleri bulunuyor.

Bu kritik dönemde, Türkiye'nin alacağı kararlar sadece ABD ile olan ilişkileri değil, aynı zamanda NATO içindeki konumunu ve bölgedeki stratejik dengeleri de etkileyecek.

Editör: İrem Nur Kaya