Katar'ın başkenti Doha'da yapılan ateşkes müzakereleri, somut bir sonuç alınamadan sona erdi. ABD, İsrail, Katar ve Mısır, olumlu adımların atıldığını belirtse de Hamas temkinli bir yaklaşım sergiliyor. New York Times, İran'ın beklenen büyük saldırısını ertelediğini yazdı.

Son iki gündür tüm dünyanın gözü Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen ateşkes müzakerelerindeydi. Görüşmelerde somut bir sonuç alınamasa da, ABD, İsrail, Katar ve Mısır yetkilileri olumlu adımlar atıldığını duyurdu. Ancak Hamas, bu gelişmelere temkinli yaklaşarak daha fazla zaman gerektiğini belirtti.

İsrail'den STK'lara vize engeli! İsrail'den STK'lara vize engeli!

İran'ın Saldırısı Ertelendi

New York Times’ın haberine göre, Tahran yönetimi, arabuluculara ateşkes görüşmelerini sürdürmeleri için zaman tanıyor. ABD, İran ve İsrailli yetkililer, İran'ın İsrail'e karşı planladığı büyük çaplı misillemeyi ertelediğini ve arabuluculara Gazze'deki savaşı sona erdirecek bir ateşkes için zaman kazandırdığını belirtti.

Görüşmeler Kahire’de Devam Edecek

Doha'da sona eren görüşmelerin ardından, üst düzey Amerikalı, İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililer, önümüzdeki hafta Kahire’de yeniden bir araya gelecek. Görüşmelerin sonunda yapılan ortak açıklamada, her iki tarafa da “köprü kurucu bir öneri” sunulduğu açıklandı.

İran ve Hizbullah'ın İntikam Yemini

Hamas lideri İsmail Haniye ve Hizbullah komutanı Fuad Şükr'ün öldürülmesinin ardından, İran ve Hizbullah, İsrail'den intikam alma sözü vermişti. Dünya, bölgeyi büyük bir savaşa sürükleyecek bu saldırıyı beklerken, İran ve Hizbullah'ın saldırıyı bekleteceği ve müzakerelerin sonucuna göre hareket edeceği belirtildi.

New York Times’ın İsrailli yetkililere dayandırdığı haberde, İsrail istihbaratının Hizbullah ve İran'ın roket ve füze birimlerinin teyakkuz seviyesini düşürdüğünü bildirdiği ifade ediliyor. İddialara göre, İsrail, İran'ın öncülüğünde gerçekleşecek bir misillemenin daha sonraki bir tarihe erteleneceğini düşünüyor.

Editör: İrem Nur Kaya