EKONOMİ

Bakan Şimşek duyurdu: '3400 büyük şirket denetime alınıyor'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 3400 büyük şirketin denetime alınacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni bir dönemin başladığını duyurdu. Bakanlık bünyesinde hazırlanan denetim programı çerçevesinde, 31 ilde yaklaşık 500 vergi müfettişi, büyük şirketlerin vergi matrahlarına yönelik kapsamlı bir inceleme yapacak. Bakan Şimşek, açıklamasında 3400 büyük şirketin izaha davet edileceğini belirtti.

Denetimler İlk Olarak 31 İlde Başlıyor

Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından yürütülecek çalışmalarda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya başta olmak üzere 31 ilde denetimler yapılacak. Denetimlerin, sosyal medya gelirleri gibi beyan edilmeyen konuları da içereceğini vurgulayan Şimşek, “Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede hedefimiz, adil vergi sistemini güçlendirmek” dedi.

Şirketlere Yönelik Geniş Kapsamlı Soruşturma

Denetimlerde, şirketlerin enflasyon düzeltmeleri, banka hesapları yerine üçüncü şahıs IBAN’ları üzerinden tahsilat yapmaları ve vergi matrahını düşüren uygulamalar mercek altına alınacak. Ayrıca, kar payı ödemelerinde tevkifat yapılmaması, istisna ve indirimlerin yanlış kullanımı gibi 30’a yakın farklı konu da incelenecek. İlk incelemelere göre, denetlenecek şirketlerin 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği tespit edildi.

Vergi Kaçakçılığına Karşı Sıfır Tolerans

Bakan Şimşek, açıklamasında vergi adaletinin sağlanması için kararlılık mesajı verdi. “Yüksek kazanç elde eden ancak az vergi ödeyen mükelleflerin peşindeyiz,” diyen Şimşek, denetimlerin tüm sektörlerde hız kesmeden devam edeceğini belirtti. Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede dürüst mükelleflerin korunduğunu, eksik veya yanıltıcı beyan yapan şirketlerin ise sıkı takibe alınacağını vurguladı.

İzaha davet edilen ve yeterli açıklama yapamayan şirketler, vergi incelemesine tabi tutulacak. Öngörülen denetim programı sayesinde, kamuya milyarlarca lira vergi kazandırılması bekleniyor.