EKONOMİ

Binlerce evden vergi alınmaya başlanacak!

Köyden mahalleye dönüşen yerleşimler 2026’da emlak ve temizlik vergileriyle tanışacak. Vergi muafiyetleri ve geri ödeme hakları hakkında bilgi alın.

 Türkiye'de 6360 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile köy statüsünden mahalleye dönüştürülen 16 bini aşkın kırsal mahalle, 2026 yılında emlak ve çevre temizlik vergisi gibi yeni yükümlülüklerle karşı karşıya kalacak. Daha önce 2022 sonuna ertelenen ve bu yıl başlaması beklenen emlak vergisi muafiyeti, yerel seçimler öncesinde yapılan yasal düzenleme ile 2026'ya kadar uzatıldı.

Çifte Vergi Uygulaması Kapıda

 İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, bu düzenleme ile büyükşehir sınırları içindeki eski köy yerleşimlerinde emlak vergisinin iki kat uygulanacağına dikkat çekti. Oflaz, 6360 sayılı kanunla 30 ilde köy statüsünden mahalleye dönüşen 16 binin üzerinde köy bulunduğunu, ayrıca 1053 beldenin de mahalle statüsü kazandığını belirtti. Büyükşehir sınırları içindeki bu mahalleler artık emlak ve çevre temizlik vergilerine tabi olacak.

Hangi Bölgeler Etkilenecek?

 Bu düzenleme yalnızca Anadolu şehirlerini değil, İstanbul ve Kocaeli’deki bazı orman köylerini de kapsıyor. Buna göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van gibi büyükşehir belediyesi olan illerdeki tüm kırsal mahalleler, belediye hizmetlerinden faydalanma karşılığında vergi ödemeye başlayacak.

Vergiden Muafiyetler ve İade Hakkı

 GHD Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kırsal mahalle statüsündeki yerleşimlere bazı vergi muafiyetleri tanındığını belirtti. Tarımsal amaçlı kullanılan arsalar ve basit usulde vergilendirilen esnaf bu vergiden muaf tutulacak. Ancak, bazı belediyelerin, muafiyet kapsamında olan vergileri zamanından önce talep ettiği ve vatandaşların geriye dönük ödedikleri vergileri 5 yıl içinde geri alma hakları bulunduğu bildirildi. Vatandaşlar, belediyeye muafiyet dilekçesi sunarak fazla ödedikleri vergileri geri isteyebilir veya itiraz durumunda vergi mahkemesine başvurabilir.

Mahalleye Dönüşen Yerleşimlere Belediye Hizmetleri Sunulacak

 Kiraz, mahalleye dönüşen köylerin, belediye hizmetlerinden faydalanma hakkını kazandığını vurguladı. Buna göre, temizlik, su, enerji, ulaşım gibi hizmetler artık bu mahallelere de sunulacak. Ayrıca, inşaat ruhsatları, imarla ilgili harçlar ve diğer belediye gelirleri üzerinden yüzde 50 indirim uygulanması, kırsal mahallelerde ticaret ve sanayi faaliyetlerinde de yüzde 50 vergi indirimi yapılması planlanıyor.