Canan Karatay, yurt dışından getirilen kaju ve brezilya cevizine, depolarda daha uzun süre muhafaza edilebilmeleri için endüstriyel bir gaz olan bromür gazının sıkıldığını söyledi.
Bromür gazı, yalnızca solunduğu zaman bile zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca gözde, ciltte ve akciğerlerde de kalıcı hasara neden olabilir.
Bu iki kuruyemişin ilaçlı olduğunu öne süren Karatay, ''Ben hayatımda bir kere yememişimdir. Fındık, fıstık varken neden kaju yiyeyim'' dedi.
Anavatanı Brezilya ve Hindistan olan kaju, yüksek kalori içermesi nedeniyle kilo problemine yol açabilir. Alerjik reaksiyonları da tetikleyebilen kajuyu, fıstık alerjisi olanların tüketmemesi tavsiye edilir.
Aşırı tüketim halinde cilt sorunlarına neden olabilen kaju, sivilce oluşumunu artırabilir. Ek olarak ameliyat olacak hastaların da yaklaşık 3 hafta kadar öncesinden bu meyveyi yemeyi bırakması önerilir. Aksi takdirde kandaki şeker oranını etkilediği için çeşitli sorunlara yol açabileceği düşünülür. Kavrulan kaju, içeriğindeki yüksek tuz nedeniyle tansiyon hastaları açısından da risk oluşturabilir.