Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararnameyle, TSK'da Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında değişime gidildi. Kararnameyle, üç ordu komutanı değişti, dört ordu komutanlığında da değişikliğe gidildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kılıç çekerek yemin eden teğmenlere zehir zemberek sözler! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kılıç çekerek yemin eden teğmenlere zehir zemberek sözler!

Buna göre, 1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanı ve Ege Ordu Komutanı değişti. Kararnamedeki en önemli değişikliklerden biri de sınır hattına ilişkin oldu. Suriye, Irak ve İran sınır hattındaki askeri birliklerin komutanları ile ülke genelindeki hava harekâtlarında görev alan üst komutanların bazıları değiştirildi. Deniz Kuvvetleri bünyesinde de muharip birliklerin komutanlarında değişikliğe gidildi.

Sınır ötesi operasyonlardan sorumlu olan ve geçen hafta orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nın başına getirildi. Sınır ötesi operasyonlarının yönetilmesi ise bir dönem Balyoz davasından yargılanarak beraat eden Levent Ergün'e verildi. Tokel'in yerine getirilerek 2. Ordu Komutanı olan Ergün de yine geçen haftaki YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilmiş ve TSK'daki en genç orgeneral olmuştu. Ergün aynı zamanda, Tuzla Piyade Okulu’nda, geçen 10 Kasım’da teğmenler arasındaki “Atatürk fotoğrafı" krizi soruşturmasında Yüksek Disiplin Kuruluna başkanlık eden isimdi.

Kararnamede dikkat çeken atamalardan biri de Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nda oldu. Genelkurmay 2. Başkanı İrfan Özsert Ege Ordusu Komutanlığı'na atanırken, yerine getirildiği Orgeneral Kemal Yeni de Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Günaydın, Hava Lojistik Komutanlığı'na atandı. Hava Harp Enstitüsü Müdürü Korgeneral Yaşar Kadıoğlu ise Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na getirildi. Böylece geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Metin Gürak'ın da kadrosunda yeniliğe gidilmiş oldu. 

Geçen haftaki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısının kararlarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) yeni atamalar ve görev değişlikleri gerçekleşti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 9 Ağustos tarihli Resmi Gazete'deki kararnameyle, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin ataması yapıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 117 generalin ataması yapılırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise 38 generalin görev yerleri değişti. 

Üç ordu komutanı değişti

Kararnameyle, üç ordu komutanı değişti, dört ordu komutanlığında da değişikliğe gidildi. Buna göre, 1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanı ve Ege Ordu Komutanı da değişti.

Geçen yıl ağustos ayında Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atanan İrfan Özsert, Ege Ordusu Komutanı oldu. Özsert, 15 Temmuz'un ardından, eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı sanık Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenmişti. Gürak gibi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a yakın çalışmış isimlerden olan Özsert, bir dönem eski Genelkurmay Başkanlarından Işık Koşaner ile KKTC'deyken İlker Başbuğ'un özel sekreterliğini yapmıştı. 

Geçen haftaki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nın başına getirildi. Tokel, sınırı ötesi operasyonlardan sorumluyken İstanbul'a atanmış oldu. Tokel, Binali Yıldırım'ı Başbakanlığı döneminde "Zatıalinizin buraya gelişiyle başta tümen komutanı ben olmak üzere onur duyduk" diyerek karşılamasıyla da gündem olmuştu.

Balyoz davasından beraat etti

Kararnameyle, Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı'na da orgeneral Levent Ergün atandı, böylece sınır ötesi operasyonlarının yönetilmesi Tokel'den orgeneral Ergün'e verilmiş oldu. Geçen haftaki YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Ergün, TSK'nın en genç orgenerali olarak Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı iken kararnameyle 2. Ordu Komutanlığı'na getirilmiş oldu. 

Bir dönem Balyoz davasında da yargılanan Ergün, 23 Kasım 2011'de kabul edilen 3. iddianameden açılan davada, 2012'de 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hasdal Cezaevi'nde bir yıl kalan Ergün, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bir yıl sonra, 2013 yılında hakkında verilen hükmü bozmasının ardından tahliye edildi, 2014 yılında da davadan beraat etti.

Ergün aynı zamanda, geçen yıl 10 Kasım'da Tuzla Piyade Okulu’nda teğmenler arasında “Atatürk fotoğrafının üniformaya takılması” krizi olarak bilinen olaydaki disiplin soruşturmasında, 7 teğmen hakkında ihraç kararı veren Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna (YDK) da başkanlık eden isimdi.

Sınır hattının komuta kademesi değişti

Kararnameyle Mevcut Kara Harp Okulu Komutanı Korgeneral Gültekin Yaralı, Diyarbakır'a, 7. Kolordu Komutanı oldu.  KKTC'deki Güvenlik Kuvvetleri Komutanı da değişti. Kara Harp Entitüsü Müdürü İlker Görgülü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı oldu. Bu görevdeki Tümgeneral Osman Aytaç merkeze çekildi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı oldu.

Kararanameyle, 2. Ordu Komutanı'nın değişmesiyle birlikte Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanı, Yüksekva'daki  3. Piyade Tümen Komutanı, Şırnak'taki 23. Piyade Tümen Komutanı, Gaziantep'teki 5. Zırhlı Tugay Komutanı, yine Malataya'da 13. Komanda Tugay Komutanı, Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanı, Çukurca'da 2. Hudut Tugay Komutanı, Hatay'daki 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı, Van'daki 6. Hudut Tugay Komutanı, Midyat'taki 14. Komando Tugay Komutanı, Hakkari Derecik'teki 1. Hudut Tugay Komutanı, yine Diyarbakır'daki 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Siirt'teki 3. Komando Tugay Komutanı ile Malatya'daki 7. Anajet Üs Komutanı değiştirildi.

Genelkurmay'da dikkat çeken değişim

Kararnamede dikkat çeken atamalardan biri Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'ndaki değişim oldu. Kararnameyle, Ege Ordusu Komutanlığı'na getirilen Genelkurmay 2. Başkanı İrfan Özsert'in yerine, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kemal Yeni Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Günaydın, Hava Lojistik Komutanlığı'na atandı. Hava Harp Enstitüsü Müdürü Korgeneral Yaşar Kadıoğlu ise Genelkurmay İstihbarat Başkanı oldu. Böylece geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Metin Gürak'ın da kadrosunda yeniliğe gidilmiş oldu. . 

Kara Kuvvetleri karargâhı değişti

Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı komite kademesi de değişti. Kararnameyle Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı, en önemli eğitim birliklerinden Piyade Okul Komutanı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı değişti.

Hava harekâtları birliklerinin üst kademesi değişti

Kararnameyle, hava harekâtları bilirliklerinin yönetimini sağlayan üst kademe de değişmiş oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki önemli görevlerden Konya'daki 3. Anajet Üs Komutanı, İzmir'deki 2. Anajet Üs Komutanı, Muğla'daki 16. Anajet Üs Komutanı, Balıkesir'deki 9. Anajet Üs Komutanı, Bandırma'daki 6. Anajet Üs Komutanı, Eskişehir'deki 1. Anajet Üs Komutanı ve Merzifon'daki 5. Anajet Üs Komutanı değiştirildi. 

Deniz Kuvvetleri'nde de değişim

Kararnameyle, Deniz Kuvvetleri'nde de Donanma Komutan Yardımcısı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı ile Kuzey Deniz Saha Komutanı, Güney Deniz Saha Komutanı değiştirildi. Ayrıca Mayın Filo Komutanı, Harp Filo Komutanı, Akdeniz Bölge Komutanı, Sap Komutanı ve İstanbul Boğaz Komutanı değiştirildi. 

Editör: İrem Nur Kaya