İsrail'in Gazze'de 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılar, 40 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine ve Gazze'nin altyapısının büyük oranda yıkılmasına neden oldu. Gazze'deki sağlık koşullarının kötüleşmesiyle birlikte, 25 yıl aradan sonra ilk kez çocuk felci vakası görüldü. Yetkililer, olası bir salgına karşı alarmda.

Gazze, İsrail'in yoğun bombardımanı altında adeta harabeye döndü. Altyapının neredeyse tamamen yok olması, temiz su ve gıda erişiminin zorluğu, bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına zemin hazırladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin güneyindeki Deyr el-Belah bölgesinde 10 aylık bir bebekte çocuk felci virüsünün tespit edildiğini doğruladı. Bu, Gazze'de 25 yıl sonra görülen ilk çocuk felci vakası.

Çocuk Felci Salgını Tehlikesi Büyüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, temmuz ayında Gazze'de tip iki çocuk felci virüsünün izlerine rastlandığını açıklamıştı. DSÖ, Gazze'de 8 yaş altı 600 bin çocuğa yönelik bir aşı kampanyası başlatmak için 1 milyondan fazla aşı gönderdi. Ancak altyapının tahrip olması ve güvenlik koşullarının yetersizliği, bu kampanyaların başarıya ulaşmasını zorlaştırıyor.

Yardım Çalışanları: "En Kötü Senaryo Kapıda"

Gazze'de görev yapan yardım çalışanları, atık sularda çocuk felci virüsü izlerine rastlandığını ve bir salgının kaçınılmaz olabileceğini belirtiyor. CARE International'ın Gazze müdahale direktörü Francis Hughes, "Önümüzdeki haftalarda veya aylarda çocuk felci salgını bekliyoruz ve bu duruma hazırlık yapıyoruz," dedi. Hughes, salgının önlenmesi için iyimser olmadıklarını çünkü mevcut koşulların çok zorlayıcı olduğunu vurguladı.

BM'den Acil Ateşkes Çağrısı

Canan Karatay'dan bilim dünyasını çıldırtacak sözler! Canan Karatay'dan bilim dünyasını çıldırtacak sözler!

Birleşmiş Milletler, Gazze'de çocuk felci salgınını önlemek için bu ayın sonunda yedi günlük bir ateşkes çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de 10 yaş altındaki 640 binden fazla çocuğun aşılanması için çalışmaların başlatıldığını ve bu süreçte sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Guterres, "Gazze'nin sağlık, su ve sanitasyon sistemleri tamamen tahrip edildi. Çatışmalar nedeniyle rutin aşılamalar ciddi şekilde aksadı, bu da çocuk felci gibi önlenebilir hastalıkların yayılmasını hızlandırdı. Etkili bir aşılama kampanyası için, her turda en az yüzde 95 oranında aşılama yapılması gerekiyor," dedi.

Editör: İrem Nur Kaya