15 Temmuz sonrasında yönünü Avrasya'ya çeviren, "Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye bu dünyada yerini alır" diyen ve Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alan Türkiye, eksen değiştirmekle suçlanmakta, 'Ekonominizi mahvederiz' tehditlerine muhatap olmaktadır. Bütün bunların arka planında ABD ile Çin ve destekçileri arasında Yeni İpek Yolu bağlamında yaşanmakta olan küresel egemenlik savaşı yatmaktadır. Her iki taraf da, bölgesel gücü ve jeostratejik konumu nedeniyle, Türkiye'yi yanında görmek istemektedir.
Soçi'de ne konuşuldu?
ŞİMDİ sormak gerekiyor: 'S-400'lerin çivisi girerse ambargo uygularız' diyen ABD ve onun Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Moskova'da neyin peşindeydi? Pompeo, 14 Mayıs'ta gittiği Soçi'de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. Pompeo "Oraya anlamlı bir dizi görüşme yapmak için gittik ve başarılı görüşmeler yaptık" dedi. ABD'nin önce 2015 yılında İran'dan 5+1 olarak yapılan nükleer anlaşmadan, daha sonra Orta Menzilli Nükleer Füzeler Anlaşması'ndan çekilmesi, 2010 yılından itibaren nükleer gücünü artırmaya çalışması ve bütün bu saldırgan söylemleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin Soğuk Savaş'ın bitmesinden sonraki üstünlüğünü ve dünya liderliği kavramını kaybetmesinin çırpınışları olarak görülebilir. ABD, dünyayı tekrar gergin bir ortama sokarak ve kutuplaştırarak liderliğini sürdürmeye çalışıyor.
Şimdi gözler üslerde
ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım kararlarından sonra gözler Türkiye'nin atacağı karşı adımlara çevrildi. Türkiye, ABD'ye karşı neler yapabilir? Akla gelen ilk yaptırım seçeneklerinden biri ülkedeki Amerikan üslerinin kapatılması. Peki, ABD'nin Türkiye'de kaç tane üssü var ve nerelerde yer alıyor, bir bakalım: İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Adana, Malatya ve Ankara'da birden fazla yabancı askeri tesisin olduğu ve Türkiye'nin yedi bölgesinden sadece Karadeniz'de ABD ve NATO'ya bağlı askeri üslerin bulunmadığı da yine göze çarpanlar arasında. İncirlik Hava Üssü yönetimi ve denetimi TSK'da olan, NATO'nun önemli bölgesel bir depo üssüdür. Türk Hava Kuvvetleri 10. Ana Jet Üssü ve ABD hava kuvvetleri 39. Ana Jet Üssü burada görev yapmaktadır. İzmir Hava Üssü, İzmir'in 17 km kuzey batısında Çiğli'de bulunan Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri'ne (USAFE) bağlıdır. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmıştır. Şile üssü ise Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanıdır. Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı ise Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslenmiştir.
İncirlik ABD'nin can damarı
BALIKESİR 9. Hava Jet Üssü'nde 6 adet 'vault' denilen füze rampası bulunmaktadır. Muğla Aksaz Deniz Üssü olarak kullanılmaktadır. Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin'de NATO'ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (CAOC6) bulunmaktadır. Ankara, Karamürsel, Hakkari, Hatay, Erzurum Kargapazarı; dinleme üsleri, Ankara Cevizlibağ, Elmadağ, İstanbul, İzmir; dinleme ve harekat merkez üsleri.Adana-Hatay Toroslar; CIA, Gladio eğitim üssü.Tekirdağ Çorlu Havaalanı; Lojistik destek üssü. Konya; AWACS erken uyarı uçakları bu üste bulunuyor. Gaziantep-Batman Havaalanı; Lojistik destek amaçlı havaalanları. Heronların üssü. Mersin Taşucu Limanı; limanda liman ve helikopter pisti var.Adana İncirlik; Nükleer bombaların yer aldığı, ABD'nin bölgedeki tek harekat üssü. Diyarbakır; Hava üssünde NATO askeri var.ABD küstahlığını sürdürürse tek yol kalıyor. Artık yalancı müttefike kendi anladığı dilden konuşulmalı: 'Go Home Coni...'