Altına yatırım yapanlar dikkat: Kritik uyarı geldi! Altına yatırım yapanlar dikkat: Kritik uyarı geldi!

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin 2024 yılı ikinci çeyreği itibarıyla G20 ülkeleri arasında hizmet ihracatı artışında birinci sırada yer aldığını açıkladı. Bakanlık, yaptığı açıklamada, hizmetler sektörünün Türkiye ekonomisinde kritik bir rol oynadığını, ihracat büyüklüğü, dış ticaret fazlası ve cari dengeye sağladığı katkıyla önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Hizmet İhracatında Önemli Artış

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye, 101,7 milyar dolar hizmet ihracatıyla dünya genelinde 22. sıraya yükseldi ve dünya hizmet ihracatından %1,29 pay aldı. 2024 yılının ilk 6 ayında hizmet ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %9,5 artarak 47,2 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde hizmet ithalatı ise %11,8 artışla 23,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

G20 Ülkeleri Arasında Lider

OECD'nin G20 ülkelerinin 2024 yılı ikinci çeyrek uluslararası ticaret istatistiklerine göre, Türkiye, G20 ülkeleri arasında hizmet ihracatı artışında %4,7 ile ilk sırada yer aldı. Aynı dönemde, Türkiye'nin hizmet ithalatı %3 oranında daraldı, bu da Türkiye'yi G20 ülkeleri arasında hizmet ithalatını en fazla azaltan ülke konumuna getirdi.

Bakanlıktan Destek Artışı

Ticaret Bakanlığı, hizmet ihracatına yönelik destek bütçesini 2024 yılında 5,1 milyar TL'ye çıkardı ve Ağustos ayı itibarıyla 3,9 milyar TL destek ödemesi yapıldığını duyurdu. Bakanlık, hizmet sektörlerini küresel markalar haline getirmek için desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Editör: Sinan Saygı