Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nde öldüren 'legionella pneumophila’ bakterisi tespit edildi.

ÖLÜME YOL AÇABİLEN BAKTERİ TESPİT EDİLDİ

Diken'den Mesude Demir'in haberine göre Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde farklı birimlerden alınan su örneklerinde ciddi akciğer enfeksiyonuna hatta ölümlere yol açabilen ‘legionella pneumophila’ bakterisi tespit edildiği iddiası ortalığı karıştırdı.

HASTALAR VE SAĞLIK PERSONELLERİ RİSK ALTINDA MI?

İddiaya göre hastanede yatan zatürre belirtileri bulunan hastaların legionella açısından da değerlendirilmesi istenildi. Ayrıca sadece hastaların değil çalışanların, sağlık personellerinin de risk altında olduğu belirtildi.

Mevsim geçişlerinde bu hastalığa dikkat edilmeli Mevsim geçişlerinde bu hastalığa dikkat edilmeli

TEST TEMİN EDİLMESİ TALEP EDİLDİ

Bakteriyle ilgili ilk uyarının 16 Mayıs’ta, enfeksiyon kontrol komitesi başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu tarafından yazılı olarak yapıldığı belirtildi. Ancak hastanede o tarihe kadar legionella pneumophila kaynaklı hastalık tespit edilmediği aktarıldı. Yazının tüm birimlere ulaştırıldığı ve legionella testi temin edilmesinin talep edildiği söylendi.

39.4 SANTİGRAT DERECE ÜZERİNDE ATEŞ

Yine iddialara göre ikinci uyarının ise Başhekim Vekili Dr. Yılmaz Keskindemirci tarafından 5 Temmuz’da yapıldı. Her iki uyarıda 39.4 santigrat derecenin üzerinde ateşi, 100’ün üzerinde nabzı, ishal veya nörolojik ve başka sıralanan belirtileri bulunan hastalara ileri tetkikler yapılmasının istenildiği aktarıldı. Prof. Dr. Oğuz Kılınç’ı konuyla ilgili bakterini suda ürediğini ve solunum yoluyla vücuda girerek zatürre yaptığını söyledi.

"TAKİP EDİLMESİ ŞART"

Kılınç, özellikle 65 yaş üstündekilerin dikkat etmesi gerektiğini belirterek ağır zatürelerin olabileceğini altını çizdi.

Kılınç’ın açıklamasının devamında “Oluşmasını engellemek mümkün. Buraların düzenli dezenfekte edilmesi, bu bakteri açısından takip edilmesi şart. Teknik servislerin, hastanelerde enfeksiyon kontrol komitelerinin düzenli olarak gerekli dezenfeksiyonların yapılıp yapılmadığını, tedbirleri kontrol etmeleri gerekiyor. Bu ihmal edilirse salgın yapabilir. Özellikle yaz aylarında su tanklarının dezenfekte edilmesi önemli.” dedi.

Öte yandan belirtiler arasında bulantı, kusma, isal gibi belirtiler olduğu da bilgiler arasında.

Editör: İrem Nur Kaya