EKONOMİ

Yeni evlenecek olanlara faizsiz kredi desteği!

Gençlere 48 ay vadeli 2 yılı geri ödemesiz 150 bin lira krediyi içeren Aile ve Gençlik Fonu'na ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla gençlere evlilik süreçlerinde faizsiz kredi imkanı sağlanacak. Başvurular 15 Şubat'ta başlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, Aile ve Gençlik Fonu'nun çalışma usul ve esasları, fonun kaynakları ile fondan yapılacak kaynak aktarımlarına ilişkin konular belirlendi.

Aile ve Gençlik Fonu Yönetim Kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olmak üzere beş kişiden oluşacak.

Kanunla gençlere evlilik süreçlerinde faizsiz kredi imkanı sağlanacak.Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kurulan fon ile aile kurumunun güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanması amaçlanıyor.


Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Aile ve Gençlik Fonu, yeni evlenecek kişilere faizsiz 150 bin lira kredi sağlayacak.Fona yeni evlenecek çiftler başvurabiliyor. Yaş sınırı açıklanmadı.Fondan kredi kullanmak isteyenler, 'aile.gov.tr' internet sitesi üzerinden e-Devlet aracılığıyla başvuru yapabilecek.

Aile ve Gençlik Fonu için başvurular henüz açılmadı. Fon 15 Şubat'tan itibaren başvurulara açılacak.Aile ve Gençlik Fonu kapsamında çiftlere faizsiz 150 bin lira borç verilecek. Bu paranın iki yıl geri ödemesi olmayacak. İki yılın ardından ise para dört yılda geri ödenecek.Aile ve Gençlik Fonu'nda pilot bölge, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentler seçildi.

Aile ve Gençlik Fonu'ndan yararlanmak isteyenler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın evlilik öncesi sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetinden yararlanmaları, evlenmelerinin ardından da sunulacak eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmeleri gerekiyor.

Fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirlemeye yetkili olacak Yönetim Kurulu, ilgili mevzuat ile verilen diğer yetkileri kullanacak.

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet hissesinin yüzde 20'si, Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen Devlet hakkının yüzde 20'si, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlar, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlar ile yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış yardım ve hibelerden meydana geliyor.

Fon kaynakları ve aktarımlarına ilişkin mali veriler altışar aylık dönemler halinde kamuoyuyla paylaşılacak.