Afyonkarahisar’a geldiğinizde nereyi gezeceğiz diyenler için bu yazıyı kaleme alıyoruz. Bu yazımızda sabahtan öğlene kadar nereler gezilebilir ve görülebilir sorusuna yanıt vereceğiz. Öğleden sonra da Afyonkarahisar’da nereler gezilir bu sorunun yanıtına da ikinci bölümde anlatacağız. Hadi başlayalım. İlk olarak sabahtan öğlene kadar nereler gezilebilir bunun yanıtını verelim.

Karahisar Kalesi'ne Çıkın

"Karahisar

Afyon’a geldiğinizde mutlaka görülmesi gerekenler listesinin en başına Karahisar Kalesi’ni yerleştiriyoruz. Kale, şehrin hemen hemen her yanından görülüyor. Eğer Afyon’a geldiyseniz heybeti ile sizleri selamlayan kalenin bulunduğu bölgeye mutlaka gidin. Kale etrafında bulunan camileri, hamamları izleyin. Bu manzara sizi tarihte uzun bir yolculuğa çıkaracak. Bu manzara sizleri 1900’lü yılların Osmanlı Dönemine ve 1300’lü Selçuklu dönemine doğru bir yolculuğa çıkaracak. Bu bölgedeki konaklarda kahvaltı yapabilir ve sonrasında Karahisar Kalesi’ne çıkabilirsiniz. Yerden yüksekliği 226 metre olan ve şehrin simgesi haline gelen Karahisar Kalesi’ne çıkıp doyumsuz manzaraya karşı çay içebilirsiniz. Yalnız şu anda kaleye çıkmak için 625 merdivenden geçmek zorundasınız. Şunu da belirtelim, merdivenler normal merdiven boyundan biraz daha büyük olduğu için erken yorulabilirsiniz. Bu can alıcı bilgiyi de buraya bırakmış olalım.

40 Direkli Cami Olarak Bilinen Ulu Camii'yi Ziyaret Edin

40 Direkli Cami Olarak Bilinen Ulu Camii'yi Ziyaret Edin

Karahisar Kalesi’ne çıkan merdivenlerin başlangıç noktasında 13. Yüzyıldan günümüze miras kalmış eşsiz bir eser var… 40 direkli cami olarak bilinen ve yakın zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren tarihi Ulu Camii’yi mutlaka görmelisiniz. Peki ya bu camiye neden 40 direkli cami diyorlar? Bunu da kısaca anlatalım. Cami 40 ahşap direk üzerinde oturuyor. İşte bu yüzden camiye 40 direkli cami diyorlar. Fakat bu direklerinde bir hikayesi var. 1272 yılında “arasta” adıyla anılan bir çarlıda yangın çıkıyor ve bu yangında kül mescidin yerine bu cami inşa ettiriliyor. İşte camideki 40 direkte o çarşıda esnaflık yapan 40 esnafı temsil ediyor. Cami, hiç çivi kullanılmadan inşa edilmiş. İşte bu özelliği ile de dünyanın sayılı camileri arasında.

Rengarenk Afyon Evleri Arasında Yürüyün

Rengarenk Afyon Evleri Arasında Yürüyün

Camiden çıktıktan sonra sizi rengarenk sokaklar karşılayacak. Bu sokaklarda uzun uzun yürüyün, hatta kaybolun. Sizi ‘Eski Afyon’ denilen bu sokaklarda hala insanların yaşadığı rengarenk konaklar karşılayacak. Buralarda hem fotoğraf çektirin, hem de insanlarla sohbet edin.

Millet Hamamı’nı (Gevur Hamamı) Ziyaret Edin

Millet Hamamı’nı (Gevur Hamamı) Ziyaret Edin

Bu sokaklar sizi Millet Hamamı’na halkın deyimiyle ‘Gevur Hamamı’na çıkaracaktır. Ermeni ustalar tarafından yaptırıldığı için buraya halk Gevur Hamamı diyor. Burası şu anda korunması gereken bir eser olarak tescillenmiş durumda. Şu anda hamam olarak kullanılmayan bu mekanda bulunan bu mekan Afyon’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Afyonkarahisar Mevlevihanesi'ni Ziyaret Edin

Afyonkarahisar Mevlevihanesi'ni Ziyaret Edin

Millet Hamamı’ndan çıktıktan hemen sonra az ileride sizi Mevlana’nın torunu olan Sultan Divani’nin ve onun dervişlerinin yaşadığı Afyonkarahisar Mevlevihanesi’ni görün. Konya’dan sonra Dünya Mevleviliği’nin ikinci adresi Afyonkarahisar desem inanır mısınız? Muhtemelen bu bilgiyi ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Nedendir bilinmez ama Afyon, Mevlevilik kültürünü bir türlü dünyaya anlatamamış bir yer.

Uzun Çarşı’da Mola Verin

Uzun Çarşı’da Mola Verin

Bu ziyaretlerden sonra yenilenen Uzun Çarşı’ya doğru yürüyüp burada dilerseniz yemek yiyebilir, dilerseniz de Afyonkarahisar’ın meşhur lezzetleri olan sucuk, lokum, kaymaklı ekmek kadayıfı ve haşhaşla yapılan hamurişi alışverişini bu bölgeden yapabilirsiniz. Uzun Çarşı yakın zamana kadar trafiğe açık bir yerdi. Ancak bu bölgede yapılan sokak sağlıklaştırması çalışmaları ile cadde trafiğe kapatıldı ve tek tip tabelalarla çarşı cazibesini bir kat daha artırdı.

Utku Anıtı ve Zafer Müzesi’ni Görün

Utku Anıtı ve Zafer Müzesi’ni Görün

Öğle yemeğini de yediysek mutlaka uğranması gereken yere geçelim. Şehrin Karahisar Kalesi ile bir bütün simgesi haline gelen Utku Anıtı ve hemen karşısındaki Zafer Müzesi’ni mutlaka ama mutlaka ziyaret edin. Utku Anıtı, Afyonkarahisar’ın Yunan işgalinden kurtuluşunu simgeleyen eşsiz bir anıttır. Anıtta çıplak iki heykel bulunuyor. Bu heykellerden ayakta olanı Türk’ü, altında yatan kişi ise düşmanları simgeliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün de fotoğrafının olduğu Utku Anıtı ile Karahisar Kalesi’nin siluetleri burada muazzam bir güzellik sunuyor. Bu yüzden burada bol bol fotoğraf çektirebilir, Afyonkarahisar’a geldiğinizi herkese burada çektiğiniz fotoğraflarla duyurabilirsiniz.

Afyonkarahisar Müzesi ve Akarçay'a Gidin

Afyonkarahisar Müzesi ve Akarçay'a Gidin

Fidan dikerken buldu! 120 bin TL'ye aldığı arsaya şimdi paha biçilemiyor Fidan dikerken buldu! 120 bin TL'ye aldığı arsaya şimdi paha biçilemiyor

Öğleden sonra ise yeni hizmete açılan ve Türkiye’nin en büyük müzelerinden olan Afyonkarahisar Müzesine geçebilirsiniz. Zengin koleksiyonu ile dikkat çeken bu müzede Kibele Heykeli gibi eşsiz eserler bulunuyor. Müzeden çıktıktan sonra Akarçay Bölgesi’ne gidip, burada çay ya da kahve içebilir, yürüyüş yapabilir, bisiklet kiralayıp burada bisiklete binebilirsiniz. Ya da burada tekne ya da kano turu atabilirsiniz, günün yorgunluğunu burada atabilirsiniz.

Kaynak: Afyon haber