Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat, prostat kanserinin erken teşhis edilmesi halinde uygun tedavi yöntemleriyle hastaların neredeyse yüzde 100’ünün tedavi edilebildiğini belirtti. Prostat kanserinin, erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Bolat, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü öncesinde erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat, prostat kanserinin özellikle yaş ve genetik yatkınlık faktörlerine bağlı olarak geliştiğini belirterek, “50 yaşından itibaren erkeklerde görülme riski artıyor. Prostat kanseri tanısı konan hastaların çoğu 65 yaş ve üzeri. Genetik yatkınlık durumunda ise bu hastalık daha erken yaşlarda da görülebiliyor” dedi. Bolat, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin, diğer erkeklere göre iki kat daha fazla risk taşıdığını belirtti.

“GİZLİ İLERLEYEN BİR HASTALIK”

Doç. Dr. Bolat, prostat kanserinin çoğunlukla belirti vermeden ilerlediğini, bu nedenle düzenli kontrol ve muayenelerin aksatılmaması gerektiğini söyledi: “Prostat kanseri erken evrede genellikle hiçbir şikayet yaratmaz ve bu yüzden düzenli muayeneler hayati önem taşır. Erken teşhis ile hastaların yüzde 100’e yakını tedavi edilebiliyor.”

AĞRISIZ BİYOPSİ YÖNTEMLERİ

Gelişen teknoloji ile prostat biyopsilerinin artık ağrısız bir şekilde yapılabildiğini ifade eden Bolat, “Prostat biyopsisi, geçmişte ağrılı bir işlem olarak algılansa da, günümüzde biyopsiyi konforlu hale getiren teknolojik imkanlar gelişti. Artık biyopsiler günübirlik işlem olarak ve hastaların yüzde 98’inde tatmin edici oranlarla ağrısız bir şekilde yapılabiliyor” diye konuştu.

İşte kapıdaki tehlike! Yeni virüs bu belirtilerle ortaya çıkıyor İşte kapıdaki tehlike! Yeni virüs bu belirtilerle ortaya çıkıyor

DÜZENLİ KONTROLLERİN ÖNEMİ

Muayenelerin düzenli olarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Bolat, “Hastaların hiçbir şikayetinin olmaması önemli değil. Yılda bir veya iki defa prostat muayenesinden geçmeleri önerilir. Erken teşhis, problemi başlamadan fark edip tedavi etme şansı sunar” dedi.

Editör: İrem Nur Kaya