İsrail’in Lübnan sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırıları artarak sürüyor. Son üç günde üç ayrı saldırıya uğrayan UNIFIL, en son İsrail tanklarının ana kapıyı yıkarak mevziye zorla girdiğini ve 15 askerin yaralandığını bildirdi. UNIFIL, İsrail’in bu “şok edici” ihlallerine karşı açıklama talep etti. İsrail-Lübnan sınırında süren çatışmalar, bölgedeki tansiyonu artırmaya devam ediyor.

UNIFIL tarafından yapılan açıklamada, İsrail tanklarının Lübnan sınırını ihlal ederek mevziye zorla girdiği belirtildi. Saldırının ardından 15 BM askeri, çeşitli hafif yaralanmalara ve cilt tahrişlerine maruz kaldı. Aynı zamanda İsrail askerlerinin sınır köyünde UNIFIL’in hareketlerini engellediği ifade edildi. Üç müfreze İsrail askerinin Mavi Hat’ı aşarak Lübnan topraklarına geçtiği de gözlemlendi.

İsrail ve Hizbullah arasında karşılıklı saldırılar sürerken, UNIFIL’in Lübnan’ın güneyindeki Ras Nakura karargahına ateş açıldı ve bir BM askeri yaralandı. Kim tarafından ateş açıldığı henüz bilinmezken, askerin ameliyat altına alındığı duyuruldu. UNIFIL, tüm taraflara sınırdaki askeri faaliyetlerden kaçınmaları çağrısında bulunurken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e UNIFIL'in çatışma bölgesinden çekilmesini talep etti.

İsrail'in geçtiğimiz hafta düzenlediği saldırılarda da dört BM askeri yaralanmıştı. Bu gelişmeler üzerine BM ve UNIFIL'de askeri bulunan Fransa, İtalya, İspanya, Kanada ve ABD gibi ülkelerden sert tepkiler geldi. Fransa, İsrail Büyükelçisini çağırırken, ABD Başkanı Joe Biden İsrail’e UNIFIL güçlerine saldırılmaması gerektiğini belirtti. Rusya ise saldırılara “öfkelendiğini” açıkladı ve İsrail’den UNIFIL’e yönelik düşmanca eylemlerden kaçınmasını talep etti.

Çeçenistan'da benzin istasyonunda şiddetli patlama: 2’si çocuk 4 kişi öldü Çeçenistan'da benzin istasyonunda şiddetli patlama: 2’si çocuk 4 kişi öldü

İran Dışişleri Bakanlığı ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i “persona non grata” ilan etti. BM, saldırıların ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgularken, BM personelinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Bölgedeki artan askeri hareketlilik ve UNIFIL’e yönelik saldırılar, uluslararası arenada yoğun endişeye yol açarken, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların bölgedeki istikrarsızlığı daha da derinleştireceği endişesi doğuruyor.

Editör: Nehir Durdağı