Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı ikinci çeyrek İşgücü Girdi Endeksleri’ni açıkladı. Verilere göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerini kapsayan istihdam endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artış gösterdi. Alt sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe istihdam yüzde 0,6, inşaat sektöründe yüzde 11,1, ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 5 oranında yükseldi.

Çalışılan Saat Endeksi ve Ücretlerde Artış

Çalışılan saat endeksi yıllık bazda yüzde 0,3 artarken, sanayi sektöründe yüzde 3,4 düşüş görüldü. Buna karşılık, inşaat sektöründe yüzde 4,8, ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 1,7 artış yaşandı. Brüt ücret-maaş endeksi ise aynı dönemde yüzde 115,4 gibi yüksek bir artış kaydetti; bu oran sanayi sektöründe yüzde 113,9, inşaat sektöründe yüzde 126,6, ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 115,0 oldu.

Alışverişlerde yeni dönem iddiası! Kredi kartı zorunluluğu geliyor Alışverişlerde yeni dönem iddiası! Kredi kartı zorunluluğu geliyor

Saatlik İşgücü Maliyeti ve Kazanç Endeksleri Dikkat Çekti

Saatlik işgücü maliyeti endeksi, yıllık bazda yüzde 112,2 artarak işgücü maliyetlerindeki artışı ortaya koydu. Aynı dönemde saatlik kazanç endeksi yüzde 114,7 artarken, sanayi sektöründeki artış yüzde 121,6 olarak gerçekleşti. Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi de yıllık bazda yüzde 99,6 artış gösterdi.

Çeyreklik bazda bakıldığında ise istihdam endeksi yüzde 0,7 artarken, çalışılan saat endeksi yüzde 0,2 oranında geriledi. Brüt ücret-maaş endeksi ise yüzde 14,3 arttı.

Editör: Sinan Saygı