Fatih Sultan Mehmed Han türbedarlarından ve Şa’baniyye tarikatının son devir şeyhlerindendir.
Adı Ahmed Amiş olup, Türbedar veya Türbedar Ahmed Efendi adları ile de tanınır. 1807 yılında Tuna vilayetine bağlı Tırnova’da dünyaya geldi.
1920 yılında İstanbul’da vefat etti.
Kabri Fatih Camii yanındaki kabristandadır.
İlk tahsilini doğum yeri olan Tırnova’da gören Ahmed Efendi, medrese tahsilini de yine orada tamamladı. On dört yaşında iken tasavvufa ilgi duymaya başladı.
Önce intisap için Sadık Efendi’ye başvurdu.
Sadık Efendi ona:
“Yavrum! Sen şimdi git. Sonra seni soyu temiz birisi gelip bulacak ve irşad edecektir” dedi.
Ahmed Amiş Efendi yine kendisini ilim tahsiline verdi ve derslerinde hayli ilerleme kaydetti. Yirmi yaşına geldiğinde Şa’baniyye tarikatının İbrahimiyye kolunda Tırnova’ya naib olarak gönderdiği Ömer Halvetiye intisap edip, talebe oldu.
Aynı zatta sülukünu tamamlayan Ahmed Amiş Efendi 1846 yılında hilafet aldı.1853 yılında Osmanlı-Rus yani Kırım Savaşı’na tabur imamı olarak katıldı, bu savaşta üstün başarı gösterdi.
Gördüğü bir rüya üzerine İstanbul’a geldi ise de tekrar Tırnova’ya döndü ve bir hamam kiralayıp onu işletmeye başladı. Bu arada sıbyan mektebinde hocalık yaptı.
Bir müddet sonra yine İstanbul’a döndü. Üsküdar semtinde bulunun dostları ile sohbetlerde bulundu.
Tekrar Tırnova’ya dönüp, oradan Üsküp’e geçti. Üsküp’te Seyyid Muhammed Nuru’l-Arabî Hazretleri ile görüştü. Muhammed Nuru’l-Arabî Hazretleri’nden tekrar icazet aldı.
1877 yılında Tuna vilayetinin Osmanlıların elinden çıkması üzerine tekrar İstanbul’a geldi.
Niğdeli Bekir Efendi’den Fatih Türbedarlığı’nı devraldı.
Ondan sonra “Fatih Türbedarı” olarak anıldı.