Dinimiz insan ve toplumun huzurun bir hayat yaşamasına vesile olan aileye ve ailenin devamına önem vermiştir.
Evlilikteki amaçlardan biri de nesli devam ettirmektir. Mümkün olan her yolu denedikten sonra çocuk sahibi olunamıyorsa, Allah'a teslim olmak gerekir. Kur'an'ı Kerimde hiç bir şeyin Allah'ın hükümranlığından bağımsız olmadığı belirtilmekte, çocuk sahibi olmanın veya olmamanın bir övgü ve yergi konusu olmaması gerektiğine işaret edilmektedir. (Şura; 42/ 49-50)
İnsan nihai olarak kendisi için neyin iyi, neyin kötü olduğunu bilemeyeceğinden, istediği şey kendi hayatı ve mutluluğu için vazgeçilmez görmemeli, ilahi takdire rıza göstermelidir. (Bakara; 2/ 216)
Kişinin gücü ve iradesi dışındaki bir isteğinin gerçekleşmemesi ndeki uğruna hayatını karartmak yerine sahip olduğu nimet ve imkanları başkalarıyla paylaşarak, çeşitli yollarla bu mutluluğu yaşamayı ve bunun ecrini Allah'tan beklemeyi tercih etmesi, hem daha makul hem dünya ve ahiret saadeti için daha elverişli bir yoldur.
Nikahın bir amacı da neslin devamını sağlamak olduğundan İslam bilginleri, bu maksada erismeye mani olan böyle bir durumda kadın ve erkek için boşanmayı caiz görmüşlerse de mümin insanların ahlaken bunu rıza ile karşılayıp boşanma sebebi yapmaları eşe karşı vicdani bir gerekliliktir.
(Serahsi)
***
Hadis; Abdullah b. Amrın naklettiğine göre Resulullah sav şöyle buyurdular; '' Dünya, kendisinden faydalanılan geçici bir varlıktır.
Dünyanın en değerli varlığı ise iyi huylu bir kadındır. (Müslim)
Hz. Aişe ra nın anlattığına göre kendisi bir kadını Ensardan bir adamla evlendirmişti. Düğün merasimi esnasında Allah'ın Peygamberi sav '' Aişe, sizin eğlenceniz yokmu? Oyun ve eğlence Ensarın hoşuna gider'' buyurdu. (Buhari)