Zıkkım: "Arapça kökenli zehir anlamına" gelen isim.

Mecaz içki ve sigaranın kötü ve zararlı etkisini belirtmek için kullanılır:

"Bu zıkkım haramdır, insana zararı vardır."

kkımın kökü, aslında zakkumun kökün'den gelir. Çünkü zakkumun kökü zehirlidir.

Ayrıca, Cehennem bitkisi olduğuda rivayet edilen bir bitkinin adıdır.

Zakkum:

"Meyvesi acı bir cins ağaç, ağu ağacı, cehennemde bitip acı meyvesi cehennemliklere yedirilecek ağaç." Arap lisanındaki adı "Şeceretü'z-zakkûmdur."

Türkçe zokum: Çok acı, zehir,demektir.

Kur'an-ı Kerimde: Allah Teâlâ zakkumun ismini zikrederek şöyle buyurmaktadır: "Şüphesiz zakkum ağacı günahkârların cehennemdeki yiyecekleridir. Zakkum ağacı erimiş maden gibidir. İnsanların karnında tıpkı sıcak suyun kaynaması gibi kaynar" (Duhan, 44/43-46).

"İkram olarak bu mu daha hayırlıdır? Yoksa, zakkum ağacı mı? Şüphesiz biz onu, zalimler için bir bela kıldık. O, Cehennemin dibinden çıkan bir ağaçtır. Onun tomurcukları şeytanların başları gibidir. Cehennemlikler bunlardan yerler ve karınlarını bunlarla doyururlar. Sonra onlara, zakkum ağacının üzerine içecekleri, kaynar su karıştırılmış içkiler verilir" (Saffât, 37, 62-67) "Sonra siz, ey doğru yoldan sapan ve hakkı yalanlayanlar! Siz, Cehennemde mutlaka zakkum ağacından yiyeceksiniz. Karınlarınızı onunla dolduracaksınız. Üzerine de susuz devenin içişi gibi kaynar su içeceksiniz" (Vakıa, 56/51-55).

Zakkum: "Dindeki kullanılışı dışında zehirli ve öldüren yiyecek manasını da ifade eder. Kur'ân-ı Kerîm Zakkum'u genellikle "Cehennem halkına eziyet çektiren yiyecek" olarak açıklamıştır. Ahmed b. Hanbel'in İbn Abbas'tan naklettiği, "Cehennem Zakkumundan bir damla yeryüzüne damlatılmış olsa, insanların hayatını zehir ederdi".

(el-Müsned).

YÖK Başkanın'ın İmam Hatip Liselerini "zakkuma benzeterek, bu zehir saçan okulları kapatalım" gitsin açıklaması, Türk müslümanlarını, yürekten yaralamıştır. Türkiyede İmam Hatip Liselerini zakkum'a benzettiğine göre, bu güzide okullar, kimi zehirlemiştir...? YÖK Başkanına, hele hele bir Prof'a yakışmayan sözünden dolayı kendisine hakkımızı helal etmeyeceğimizi beyan ediyorum. Ben yıllarca İmam Hatip Liselerinde öğretmenlik yaptım, ama zehir görmedim. Aksine anzer balından daha tatlı, reyhandan daha hoş kokulu okullarımızdır. İmam Hatip okullarımız, çalışkan, verimli, edepli, vatanını, milletini, bayrağını, sancağını seven saygılı insanlara kucak açmıştır. Yüce Türk Milleti, artık kimin ne yapmak istediğini çok iyi bilmektedir. Bu talihsiz söz, Milli Eğitim Bakanınıda son derece üzmüş ki, Türk halkından özür dilemesini istedi. Özür dilese ne olacak..? Bu sözü sarfeden kişi Türkiye Cumhuriyetinin Yüksek Öğrenim Başkanı bir Proftur, sırada biri diğil. Kendisiyle bir yakınlığım olmadığı halde kendisinide çok severdim.

Ne varki, bu talihsiz açıklamasıyla beni ne kadar üzdüyse, İmam Hatip Lisesi okuyanlarınıda o kadar üzdüğünü belirtmek bizimde hakkımız olduğunu ifade etmek istedim.